Ga naar Content

Rolstoelgebruikers in Zaandam helemaal klaar met uitvoering WMO

ZAANDAM Grote onvrede en veel frustratie bij rolstoelgebruikers in Zaandam. Zij vinden dat ze respectloos worden behandeld. Ze maken gebruik van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar moeten lang wachten en krijgen naar eigen zeggen vaak slecht materiaal.

Jasper van Vliet heeft een jaar moeten wachten op zijn elektrische rolstoel. Toen deze onlangs kapot ging, was er geen vervangende stoel en heeft hij drie weken in een stoel gezeten die hij zelf niet vooruit kon krijgen.

Ook Joke Andree is niet te spreken over de hulp die ze krijgt. Er werd een houten plankje met een kussen op haar stoel gezet nadat zij doorzitverschijnselen kreeg. Het plankje sneed in haar knieën en ze zat zo hoog dat ze niet meer aan een tafel kon zitten.

Lees ook: Gemeenten houden 1,2 miljard euro voor zorgtaken over 

Annemieke Goudsmit had een verklaring van doktoren en fysiotherapeuten waarin precies stond welke stoel ze nodig had. Volgens de leverancier was de stoel te duur en konden zij ook prima beslissen wat er voor haar nodig was. Ze heeft hierdoor weken in verschillende stoelen gezeten voordat ze de goede had.

Lees ook: 'Gemeenten te afwachtend bij oplossen problemen van burgers'

Volgens de hulpbehoevenden zit het probleem vooral in de vele gesprekken die gevoerd moeten worden voordat je van de WMO gebruik kunt maken. Dat gaat over veel schijven en duurt vaak lang. "Ik ken zo tientallen mensen die maanden moeten wachten op de juiste spullen en als ze die dan eindelijk hebben is hun ziekte zo gevorderd dat ze alweer nieuwe spullen nodig hebben", laat Goudsmit weten.

Groot onderzoek
De gemeente laat weten verbaasd te zijn over de klachten. "Er is net een groot onderzoek geweest onder cliënten en daaruit blijkt dat men juist erg positief is over de hulpverlening", geven ze aan in een reactie. Volgens Goudsmit durft niet iedereen met zijn klacht naar voren te komen omdat mensen bang zijn dat ze mindere zorg krijgen als ze klagen.

De gemeente raadt iedereen aan die klachten heeft, dit te melden bij de wijkteams.

Foto: