Whatsapp

Noord-Holland

Bijzondere Pride at the Beach voor organisator Roy Dongen

30 juli 2017, 19.03 uur

ZANDVOORT Morgen start in Zandvoort 'Pride at the Beach'. In het verlengde van de Amsterdamse Pride, voorheen de Gay Pride, is er in de badplaats dit jaar voor het eerst een driedaags evenement. Roy Dongen is een van de organisatoren.

Roy was dertien jaar lang, onder meer als consul, werkzaam in Mongolië. In dat land werd het niet geaccepteerd dat hij homo is. Roy vertelt dat er mensen waren die zijn kantoor binnendrongen. "Die dreigden mijn strot door te snijden vanwege het feit dat ik gay ben, want dat was ongezond. Dat zou de bevolking van Mongolië verpesten."

Vier jaar geleden kwam hij terug naar Nederland en inmiddels is hij organisator van Pride at the Beach. Hij is heel trots dat de Pride nu in zijn woonplaats gehouden wordt. "Vier jaar geleden ben ik uit een land weggegaan omdat mensen mij wilden vermoorden vanwege mijn geaardheid. Nu sta ik in het epicentrum van de Pride in Zandvoort. Ik mag voor het eerst de Pride helpen organiseren en dat is een bevestiging van de vrijheid waarvoor ik gekozen heb."

Acceptatie
Tijdens het evenement in de badplaats is er veel te doen en te zien. Morgen treden er op het Raadhuisplein verschillende artiesten op, onder wie Shary-An en Anita Meyer.

Zandvoort lijkt er klaar voor, maar toch is het bewustmaken van de mensen ook daar nog nodig. "Zo werd mijn vriend een aantal maanden geleden op het strand uitgescholden voor homo", zegt Roy. "Ik denk dat de expositie in Zandvoort met posters bij winkels als Albert Heijn aangeeft dat we een statement willen maken. Dat iedereen erbij hoort en dat iedereen de vrijheid heeft om te houden van wie hij of zij wil houden."

NH Nieuws
Whatsapp