Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Van buurtschap naar soevereine staat: welkom in de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug

28 juli 2017, 20.45 uur

VRIJE REPUBLIEK HAKKELAARSBRUG Wat doe je als de autoriteiten niet naar je luisteren? Dan sticht je gewoon een soevereine staat, met eigen regels, een vlag, paspoorten en postzegels. Dat is precies wat er in buurtschap Hakkelaarsbrug in de gemeente Gooise Meren is gebeurd.

"De bouw van de spoorbrug, de A1 en de A6", somt Cees van Apeldoorn, stichter van de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug, de bouwprojecten op die de afgelopen jaren bij de bewoners van het buurtschap voor hoofdpijn hebben gezorgd.

'Erg jammer'
"De overlast werd nogal erg. We hadden meer steun verwacht van de gemeente en dat Rijkswaterstaat naar ons zou luisteren", vertelt Van Apeldoorn. Dat is allemaal niet gebeurd en dat vinden we erg jammer."

En dus is Hakkelaarsbrug tegenwoordig geen buurtschap meer, maar een soevereine staat. Althans in de ogen van de 'burgelijk ongehoorzame' initiatiefnemers, die direct hun euro's hebben ingewisseld voor de Hakkelaars. 

Riddermacht
Inmiddels heeft ook de gemeente lucht gekregen van de annexatie en de oprichting van vrijstaat. Ze laat weten de actie te waarderen. Vooralsnog blijft 't Gooi een bloedvergieten bespaard, want 'Gooise Meren is niet voornemens meteen met een riddermacht het gebied te betreden'.

We willen dit niet op een heel ambtelijke, strakke manier benaderen", vertelt een woordvoerder van Gooise Meren. "Nee, we gaan een creatief antwoord dichten en in contact komen met degene die het initiatief heeft genomen."

NH