Ga naar Content
Noord-Holland

Tijmen en Hector reden in een rolstoel naar Berlijn: "De verbaasde gezichten zijn het leukst"

28 juli 2017, 19.15 uur · Aangepast 28 juli 2017, 19.28 uur
Door: · Foto: Hector Loma

AMSTERDAM Tijmen en Hector vertrokken eind juni per rolstoel naar Berlijn. Na een lange maand rollen kwamen ze gisteren aan in de Duitse hoofdstad.

Op 25 juni vertrokken ze uit Amsterdam met een speciaal aanhangwagentje voor hun tent en andere benodigdheden. Maar vaak haalden ze die tent er niet eens uit. "Dan gingen we gewoon in de berm liggen", vertelt Hector, die samen met Tijmen alweer verder rolt richting Polen.

Lees ook: Stoer: Tijmen en Hector gaan per rolstoel naar Berlijn

Soms zetten ze hun tent op in de tuin van willekeurige mensen. "Dan gingen we een woonwijk in, belden we bij mensen aan en vroegen of we daar mochten slapen." Slechts een keer werkte die strategie niet. "Toen hebben we gewoon de hele nacht doorgerold."

Gezellig
"Iedereen waar we kwamen, was heel gezellig", zeggen ze over de manier waarop ze reisden. "In Osnabrück sliepen we bij hele lieve mensen. Die gaven ons nog een vlaggetje mee zodat we extra goed zichtbaar zouden zijn." Maar ze sliepen bijvoorbeeld ook bij een kunstenaar. "Die maakte zijn eigen wapens en had allemaal wapens uit de Tweede Wereldoorlog."

De mensen die het duo met hun karretje voorbij zagen rollen, geloofden vaak hun ogen niet. "De verbaasde gezichten zijn het leukst." Vaak boden mensen aan om een lift met de auto te geven, maar Tijmen en Hector laten weten nooit gesmokkeld te hebben. Het eten dat veel mensen hen kwamen brengen, namen ze wel dankbaar aan. "Dat was heel fijn."

Vooraf had Tijmen berekend dat ze hun wielen zo'n zevenhonderdduizend slagen zouden moeten geven om Berlijn te bereiken. Ze hebben niet bijgehouden hoe vaak ze hun wielen een zwieper gegeven hebben. "Maar alles wat we berekend hebben, moet je verdubbelen", weten de avonturiers inmiddels. 

Rusland
Zelfs het feit dat hun remmen het grootste deel van de tijd de wielen deels geblokkeerd bleken te hebben ("Daarna ging het véél sneller!"), ontmoedigde het tweetal niet. "Als we alle tijd hadden, zouden we doorrollen naar Rusland", laat Tijmen opgetogen weten. "Ik zou dit een jaar kunnen volhouden."

Foto: Hector Loma