Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Noord-Holland bezaaid met 'aantrekkelijke woongemeenten'

27 juli 2017, 20.53 uur · Aangepast 27 juli 2017, 21.04 uur · Foto: Google Streetview

NOORD-HOLLAND Op zoek naar een 'aantrekkelijke gemeente' om te gaan wonen? Grote kans dat je in Noord-Holland slaagt, want in Elseviers top-50 staan maar liefst vijftien Noord-Hollandse gemeenten.

Waar in de vorige editie van het onderzoek het Gelderse Rozendaal nog als winnaar uit de bus kwam, is dat dit jaar weer een Noord-Hollandse gemeente. De Gooise gemeente Laren laat volgens Elsevier 'de beste mix zien van alles wat een gemeente aantrekkelijk kan maken'.  

Voor het opstellen van de ranglijst zijn de gemeenten beoordeeld op de aanwezigheid van voorzieningen, de arbeidsmarkt, de fysiek bebouwde en de natuurlijke omgeving en rust, ruimte en leefbaarheid. 

Top-10
Zoals gezegd: in de top-50 staan vijftien Noord-Hollandse gemeenten. Niet slecht, maar in de bovenste regionen van de ranglijst is Noord-Holland nóg nadrukkelijker aanwezig. Zo bestaat de helft van de top-10 uit Noord-Hollandse gemeenten.

Naast koploper Laren zijn dat Heemstede (4e), Bloemendaal (5e), Blaricum (7e) en Gooise Meren (8e). Hoewel Heiloo als 15e is geëindigd, verdient die gemeente een aparte vermelding: Heiloo is één van de drie Nederlandse gemeenten die op alle kenmerken bovengemiddeld scoort. 

Velsen
Behalve alle Nederlandse gemeenten heeft Elsevier ook de 23 stedelijke regio's met elkaar vergeleken. Daaruit komt naar voren dat Amersfoort de aantrekkelijkste stad is om te wonen, maar ook Amsterdam (2e), Haarlem (3e) en Hilversum (4e) scoren goed. 

Opvallend in deze lijst is dat Velsen met een 7e plaats beter scoort dan bijvoorbeeld Alkmaar (13e) en Haarlemmermeer (14e). Die notering heeft Velsen niet te danken aan de rust, ruimte en leefbaarheid, maar wel aan goede scores voor voorzieningen, arbeidsmarkt en de omgeving. 

Provincies vergeleken
Voor het eerst in de geschiedenis van de jaarlijkse ranglijst heeft Elsevier ook provincies met elkaar vergeleken. Het slechte nieuws is dat Utrecht koploper is, het goede nieuws dat Noord-Holland haar buurprovincie in de nek hijgt.

Dat Utrecht nipt 'wint' heeft te maken met de Noord-Hollandse scores op overlast en veiligheid. In geen enkele provincie ervaren inwoners zoveel overlast als in Noord-Holland. Ook op het gebied van veiligheid bungelt Noord-Holland onderaan de lijst. 

Voor wie zorg nodig heeft, graag winkelt of graag in de buurt recreeërt, is Noord-Holland het walhalla. Op alle drie die thema's scoort Noord-Holland beter dan de andere elf provincies.