Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Zaanse Schans krijgt bezoekerscentrum: "Windmolens zijn belangrijke drager van Zaanse identiteit"

27 juli 2017, 15.35 uur · Foto: ANP

ZAANSE SCHANS Op de Zaanse Schans moet een bezoekerscentrum komen waar toeristen de geschiedenis en het ontstaan van de windmolens kunnen ontdekken. Het centrum krijgt de naam De Wereld van de Windmolens en gaat 3,3 miljoen euro kosten.

Dat valt te lezen in een persbericht van de gemeente Zaanstad, die het bezoekerscentrum samen met de Vereniging Zaansche Molen ontwikkelt. De gemeente stelt 250 duizend euro beschikbaar en beide partijen hopen daarnaast het pand van het bestaande Molenmuseum voor 1 miljoen euro te verkopen om die opbrengsten in het bezoekerscentrum te pompen.

Het restant van ruim 2 miljoen euro moet worden opgehaald met fundraising, legt voorzitter André Drost van de vereniging Zaansche Molen uit. "Dat betekent dat we langs Zaanse en landelijke fondsen gaan en bijvoorbeeld naar de Bankgiroloterij."

Gemeenteraad
Of de gemeente er inderdaad 250 duizend euro subsidie beschikbaar voor stelt, hangt van de gemeenteraad. Die neemt daar dit najaar een besluit over. De betrokken partijen hopen dat het bezoekerscentrum er in 2019 staat, aldus Drost. 

Volgens wethouder Dick Emmer is het centrum van belang omdat 'de molens een belangrijke drager van de Zaanse identiteit en geschiedenis zijn'. "De molens vertellen het verhaal van de totstandkoming van de industrie in Zaanstad", aldus Emmer. "Daarnaast zijn ze ook de grootste toeristische trekker van de streek."

De Vereniging Zaansche Molen en de gemeente Zaanstad tekenen vanmiddag een overeenkomst waarin ze afspreken verder te werken aan de komst van de Wereld van de Windmolens. In het nieuwe centrum verwacht de vereniging meer dan 50.000 bezoekers per jaar te ontvangen.

Het molenpark trekt nu ruim twee miljoen bezoekers per jaar en dat worden er naar verwachting drie miljoen in 2025.