Ga naar Content
Noord-Holland

112 op piekmoment niet goed genoeg bereikbaar

27 juli 2017, 13.23 uur · Aangepast 27 juli 2017, 14.23 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM De bereikbaarheid van noodnummer 112 is op piekmomenten nog niet goed genoeg. Dat concluderen drie inspectiediensten naar aanleiding van de grote stroomstoring in Amsterdam op 17 januari van dit jaar.

Het rapport werd opgesteld door de Inspectie Veiligheid en Justitie, het Agentschap Telecom en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Zo’n 360.000 mensen in en rond Amsterdam kwamen zonder stroom te zitten. Tussen 4.15 uur en 7.00 uur werd bijna 2000 keer geprobeerd de landelijke meldkamer te bereiken, normaal zijn dat zo’n 70 telefoontjes. Alle mobiele telefoontjes komen daar binnen en worden vervolgens doorgeschakeld. Bij zowel de landelijke als de regionale meldkamer ging nogal wat mis.

Overlijden
De gemiddelde wachttijd bij de landelijke meldkamer liep op tot 1,5 minuut en de maximale wachttijd tot bijna 5 minuten. In 854 gevallen verbrak de beller uiteindelijk de verbinding. De lange wachttijden bleven niet zonder gevolg: een beller die voor een naaste een ambulance probeerde te regelen stond totaal 21 minuten in de wacht en verbrak uiteindelijk de verbinding. De naaste kwam te overlijden.

Lees ook: Derde sterfgeval tijdens stroomstoring: "Minuten in de wacht bij 112"

Bij de landelijke meldkamer hadden sneller extra mensen moeten worden ingezet, aldus het rapport. Ook de meldkamer voor de ambulancedienst (MKA) moet sneller kunnen opschalen. Een bijkomend probleem daar op 17 januari was dat door het gedateerde systeem niet te zien was welke mensen het langst in de wacht stonden. Telefoontjes werden bij de MKA die nacht willekeurig aangenomen. Die techniek "voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd", aldus het rapport.

Mobiel
De meeste mensen konden wel mobiel bellen tijdens de storing, omdat masten in de omgeving het belverkeer van uitgevallen masten konden opvangen. Maar in een minder dicht bevolkt gebied met minder masten is dat in de toekomst mogelijk niet het geval, waarschuwt het rapport.