Noord-Holland

Stella mag geen voedsel meer uitdelen aan arme gezinnen vanuit huis

26 juli 2017, 20.58 uur

ZAANDAM - ZAANDAM Stella van Garderen zit met haar handen in het haar. Een paar keer per week deelt zij vanuit haar huis voedsel uit aan gezinnen die in armoede leven en niet bij de voedselbank terecht kunnen. Van woningbouwvereniging Parteon mag dat nu echter niet meer.

Dagelijks gaan vrijwilligers tegen sluitingstijd winkeliers langs om overgebleven voedsel op te halen. Tot voor kort werd het eten uitgedeeld bij Stella, de stille kracht van de alternatieve voedselbank Help For Free 075.

"Woningbouwvereniging Parteon heeft ons benaderd", zegt Stella tegen het NH Nieuws. "Er is een klacht binnengekomen van een medebewoonster. Omdat het bedrijfsmatig is wat we doen, gooien ze het op een stukje overlast. Wij moeten per direct stoppen."

Stella zorgt ervoor dat ruim honderd gezinnen eten krijgen. "Wat je hebt, deel je. Ik kom zelf uit een gezin met een hele hoop armoede. Ik weet hoe het is om geen eten te hebben als kind. Brood is al luxe. Er komen mensen van ver op de fiets door wind en weer om een boterhammetje te halen. Dit doet mij zeer."

Uitdelen
Het opgehaalde eten wordt uitgedeeld en op verschillende adressen verspreid over de Zaanstreek. Nu het uitdeeladres van Stella is weggevallen, deelt Bettina Meijboom vanuit een ander deel van de stad het voedsel uit. Zij maakt zelf gebruik van de voedselhulp.

"Als ik zelf brood kom halen, kan ik ook een ander helpen", zegt Bettina. Drie grote plastic zakken vol brood staan in de gang van haar galerij. "Die gaan op. Anders ga ik de wijk in. Daar heb ik aardig wat gezinnen zitten die zich niet durven aan te melden. Vaak door schaamte."

Oplossing
Een oplossing is er nog niet. Een ruimte huren is voor Stella te duur. Daar komt bij dat andere vrijwillige activiteiten ook niet meer mogen van de woningbouwvereniging, zoals het uitdelen van bussen voor de Brandwondenstichting. "Bij elke activiteit die ik vanuit huis doe, volgt een boete. Helaas stopt het dan."

Parteon laat weten dat hoezeer zij het initiatief waarderen, ze het niet kunnen toelaten. "Het blijft bedrijfsmatige activiteit. En dat geldt ook voor het uitdelen van collectebussen."