Start van hoofdcontent

HALFWEG

nl

Bogotá: permanente culturele broedplaats op groot complex in Halfweg

25 juli 2017, 19.56 uur

HALFWEG Aan de weg tussen Haarlem en Amsterdam opent over een paar maanden een permanente culturele broedplaats: Bogotá. Het bedrijf Meurkens & Meurkens beheert al veertien broedplaatsen en gaat ook dit 12.000 vierkante meter grote terrein exploiteren.

Tot een paar maanden geleden zat aannemer BAM in de panden op het terrein waar ruimte komt voor 250 kunstenaars, muzikanten en startups. Zeker de helft van de huurders van de broedplaats in het oude Belastingkantoor in Haarlem gaat bijvoorbeeld mee over naar Halfweg. Dit Belcanto (naam van het bedrijf, red.) aan de Surinameweg sluit eind december de deuren.

De gemeente Amsterdam is zo blij met het initiatief van de broers Maarten en Rolf Meurkens dat ze een flinke subsidie geeft. De broers willen 'voor altijd' op dit terrein blijven en daarmee voorzien ze in een grote regionale behoefte aan permanente werkplekken voor creatievelingen. Met het geld uit Amsterdam is een groot deel van de verbouwingskosten van 1,1 miljoen euro betaald. Op dit moment is er bijvoorbeeld asbestsanering op het terrein.

Investeringen
Over een paar maanden kan Bogotá opengaan. De eerste huurders hebben zich al gemeld. Twaalf investeerders en de Rabobank Haarlem en Omstreken hebben de aankoop ondersteund. De hele realisatie van het project bedraagt 2,8 miljoen euro.

In de twee kantoorgebouwen komen kunstenaars en startups. Naar verwachting zijn er 100 ruimtes met een bescheiden huurkorting beschikbaar voor kunstenaars die bij de Commissie Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam (CAWA) staan ingeschreven. De CAWA opereert binnen de Metropoolregio Amsterdam waarvan ook Haarlem, Velsen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit maken.

Horeca aan het water
Aan de achterzijde van het terrein staan aan de Ringvaart twee karakteristieke puntloodsen (samen 600 m²) die zich uitstekend lenen voor een expositieruimte en horeca met een terras aan het water. Meurkens & Meurkens gaat op zoek naar een ervaren horecaondernemer voor Bogotá.

Maarten Meurkens: "Er is een schreeuwend tekort aan permanente, betaalbare plekken voor deze doelgroep. Dankzij de meerdere gebouwen kunnen we nu een nog diversere groep huurders onderbrengen. Ook rauwere kunsten met veel lawaai en stof en meer muzikanten kunnen nu bij ons terecht." Voor een paar honderd euro kan er al ruimte worden gehuurd in Halfweg.

Betaalbaar
Rolf Meurkens: "Die betaalbaarheid is belangrijk voor de kunstenaars en ambachtslieden. Het is nu eigenlijk niet te doen voor ze in de reguliere huur. Hier kunnen we de prijs laag houden."

Foto: NH Nieuws/ Dimitri Walbeek