Ga naar Content

Bewoners helpen asielzoekers Wormer: "Koekje gebracht"

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tent op het terrein van de Maria Magdalena kerk kamperen worden ondersteund door een aantal buurtbewoners. Gister werd duidelijk dat de groep Iraniërs niet van plan is te vertrekken.

Loco-burgemeester Frans Saelman had een taxi richting Amsterdam geregeld, maar hier weigerde het zestal in te stappen. Hoewel de buurtbewoners gemengde gevoelens hebben bij het tafereel op het kerkterrein, zijn er ook een aantal die noodzakelijke spullen komen brengen. "Wij hebben dekens, eten, een vuurkorf en hout gebracht". 

Lees ook: Uit kerk gezette vluchtelingen slapen op straat

De groep asiezoekers woonde al sinds 2011 in de pastorie naast de Maria Magdalena kerk, de stichting Ali Jan betaalde de huur. Sinds de groep asielzoekers niet meer uit minderjarigen maar juist uit meerderjarigen bestaat wordt die huur niet meer betaald. De huurachterstand bedraagt inmiddels 20.000 euro en komt voort uit het feit dat voor meerderjarige asielzoekers geen subsidie wordt ontvangen door de stichting. 

Lees ook: Uitgeprocedeerde asielzoekers blijven in Wormer

Onder andere Morris en Sil besloten iets voor de asiezoekers te doen. "Gister vroeg ik of ze wat nodig hebben, en toen hebben we een deken gebracht. Mijn broer is 's avonds nog gegaan en die heeft ze toen een koekje gebracht", zegt Sil. 

Garantie
De groep asielzoekers wil niet naar Amsterdam om zich aan te melden voor de bed, bad en brood-regeling, omdat ze denken dat daar geen plek voor ze is. Ze verwachten daar op straat terecht te komen en willen de garantie dat dat niet zal gebeuren voordat ze vertrekken. 

Foto: NH