Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ongeluk bij onbewaakte overgang voer voor discussie: "Er moet echt een oplossing komen"

21 juli 2017, 15.00 uur · Aangepast 21 juli 2017, 16.51 uur · Foto: HFV Photo Services

HEILOO Op het spoor in Heiloo zijn gistermiddag een trein en een bestelbus op elkaar gebotst. Het ongeluk gebeurde op een spoorwegovergang zonder slagbomen, waarvan er meerdere zijn in Noord-Holland. Het wakkert de discussie omtrent gevaarlijke overgangen weer aan: "Ze zijn levensgevaarlijk."

De ravage na de aanrijding was groot. Brokstukken lagen verspreid over het spoor en een gedeelte van het Coolblue-busje zat vastgeplakt aan de voorkant van de trein. Wonder boven wonder raken twee NS-medewerkers en de twee inzittenden van het voertuig slechts lichtgewond. "We prijzen ons enorm gelukkig met deze afloop", aldus wethouder Rob Obdam. "Maar het laat zien dat we echt een oplossing moeten bereiken over de onbewaakte overgangen."

Lees ook: Drie gewonden bij botsing trein en bestelbus in Heiloo

Heiloo kent drie zogeheten NABO's (Niet Automatisch Beveiligde Overweg): een spoorwegovergang zonder slagbomen, maar in sommige gevallen wél met waarschuwingslichten. De betreffende overgang van de aanrijding is er daar één van. De gesprekken tussen de gemeente, ProRail en Natuurmonumenten over deze heikele kwestie zijn al een tijdje bezig. De betrokken partijen zijn eensgezind en noemen de veiligheid als voornaamste prioriteit, maar oplossingen over deze overgangen zijn gecompliceerder. 

"We hebben ze alledrie nodig, omdat ze voorzien in een bepaalde behoefte. Ze worden gebruikt om van a naar b te komen", aldus Obdam. "Daarom zijn we nu aan het kijken wat we ermee kunnen. Je zou ze kunnen sluiten, extra beveiligen, of een oplossing daar tussenin. De gebeurtenis van gisteren laat in ieder geval zien dat we zo snel mogelijk wat moeten gaan bedenken."

Onbewaakte overwegen in de provincie
Heiloo is niet de enige gemeente die met deze vraagstukken moet dealen. In Noord-Holland heeft vooral de overgang bij het Laantje van Alverna in Heemstede de afgelopen jaren tot veel commotie geleid. Nadat de gemeente ProRail had gedwongen de overgang te openen, blokkeerden boze buurtbewoners de overgang met een hek. Ze zijn bang dat er slachtoffers vallen op het drukbereden stuk spoor.

Lees ook: Omstreden spoorwegovergang Heemstede sinds vandaag weer open

De provincie kent daarnaast nog negen NABO's: twee in Santpoort, twee in Hilversum, een in Obdam, een in Westwoud, een in Hoogkarspel, een in Enkhuizen en nog een andere in Heemstede. ProRail wil binnen drie tot vijf jaar van alle onbewaakte overwegen af. "Die zijn niet meer van deze tijd. Treinen rijden vaker en op hoge snelheid en zijn stiller geworden. Bovendien zijn niet alle verkeersdeelnemers bekend met het fenomeen 'onbewaakte overweg'. Dat maakt deze soort overweg levensgevaarlijk."

Lees ook: Mogelijk extra onderzoek naar onbewaakte spoorwegovergangen