Ga naar Content

Noord-Hollanders op Kos: "We vlogen met z'n allen door de club"

KOS (GRIEKENLAND) De hevige aardbeving voor Griekse kust vannacht heeft op Kos het leven gekost aan twee toeristen. Meerdere Noord-Hollandse toeristen kwamen met de schrik vrij. "Je ziet je leven in vijf seconden voorbijflitsen."

Jesse (22) uit Zaandam is met zijn vriendin op vakantie op Kos en verbleef in het centrum van Kos-stad. "Wij werden wakker geschud en hoorden alles omvallen in de gang", vertelt hij. "Samen met mijn vriendin ben ik naar beneden gerend. Buiten zag ik verwoeste gebouwen, ook ons hotel zit vol met scheuren."

Paniek
De schrik zit er een dag later nog goed in. "De twee toeristen die omgekomen zijn, zaten een straat bij ons vandaan. De paniek was groot, mensen begonnen te rennen en schreeuwden: 'tsunami, tsunami!' Je ziet je leven in vijf seconden voorbijflitsen, bizar. Het had heel anders kunnen aflopen."

Lees ook: Corendon na aardbeving in gesprek met gasten op Kos

Jesse en zijn vriendin zijn direct op hun gehuurde quad gesprongen en zijn de stad uit gereden. Vandaag gaan ze terug om hun spullen op te halen uit het hotel. "Daarna willen we gelijk terug naar Nederland, de lol is er wel vanaf. Maar we weten niet of het kan, Corendon is niet te bereiken."

'We vlogen door de zaal'
De Amsterdamse Anna (22) stond in een nachtclub in het populaire uitgaansgebied, toen alles begon te trillen. "We vlogen met z'n allen door de zaal, alsof de bodem kantelt en je er dwars doorheen valt. Er ontstond complete paniek. We hoorden dat in een andere club het hele plafond naar beneden was gekomen. We hebben echt mazzel gehad."

Eenmaal buiten rende Anna en haar vriendin richting de haven. "Daar zagen we ineens een grote golf aankomen, toen zijn we weer terug gerend naar de barstraat. Daar zagen we hoe groot de schade was. Gebouwen waren ingestort en mensen lagen onder het puin. Ik vrees dat wij ook één van de overledenen hebben zien liggen."

Naar Nederland?
Vandaag zijn de twee dames teruggegaan naar het centrum. Ze weten nog niet of ze blijven of dat ze terug naar Nederland gaan. "We hebben straks een afspraak met de organisatie. Het liefst blijven we hier, maar als alles dichtgaat en het is niet veilig, dan verpest dat je vakantie wel."

Wij spraken Jesse en zijn vriendin Sanne via Skype:

Video #167930