Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl
V

Uit kerk gezette vluchtelingen slapen op straat

21 juli 2017, 11.42 uur · Aangepast 21 juli 2017, 11.55 uur · Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

WORMER Zes Iraanse asielzoekers zijn uit de Maria Magdalenakerk in Wormer gezet. Ze leefden daar de afgelopen twee jaar in de pastorie van de kerk. De vluchtelingen slapen sinds vannacht op straat.

De asielzoekers zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar Iran. Ze hebben zich bekeerd tot het christendom en vrezen in eigen land voor hun leven. De afgelopen twee jaar werden zij bijgestaan door de stichting Ali Jan. Die stichting huurde de pastorie en bood de Iraniërs onderdak.

Huurachterstand
Nu zet de kerk de groep eruit, omdat er een huurachterstand is van 20.000 euro. Het conflict tussen de kerk en de stichting speelt al maanden. De stichting vindt dat de kerk gratis onderdak zou moeten bieden, terwijl de kerk de stichting als een professioneel bedrijf ziet. De kerkvoorzitter wil daar geen gratis ruimte aan verstrekken.

Sinds de afgelopen nacht staan de zes vluchtelingen letterlijk op straat. Ze hebben tentjes neergezet voor de kerk en bivakkeren daar op een matras. De groep heeft een spandoek opgehangen met de tekst 'Geen mens is illegaal'.