Ga naar Content
Noord-Holland

Sleutelloze auto's makkelijke prooi voor dieven: hoe voorkom je het?

20 juli 2017, 13.30 uur · Aangepast 20 juli 2017, 15.22 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Steeds vaker slagen dieven erin om auto's te stelen waarbij alleen de aanwezigheid van de sleutel genoeg is om een voertuig te openen of te starten. Dat zegt Titus Visser, van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit tegen NH Nieuws.

Harde cijfers zijn er nog niet, omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen type autodiefstallen, maar Visser merkt wel dat er meer meldingen komen. "Je kunt wel zien dat er meer auto's worden verkocht die zijn uitgerust met zo'n systeem, dus het zou goed kunnen dat ook het aantal auto's dat op deze manier is gestolen, toeneemt."

Lees ook: VIDEO: Mannen stelen auto op ingenieuze wijze 

Sinds een aantal jaren maken criminelen gebruik van een ingenieuze methode om auto's die voorzien zijn van het zogeheten 'keyless entry' open te krijgen. Met 'keyless entry' en 'keyless start/go' is de nabije aanwezigheid van de sleutel voldoende om een auto te openen. Erg handig dus voor autobezitters, maar ook erg makkelijk voor dieven. 

Signaal opvangen
Vaak slaan ze met twee personen hun slag. De één vangt met speciale apparatuur het signaal van de sleutel op, die mensen vaak in de gang of in de woonkamer neerleggen, terwijl de ander bij de auto staat en met het verlengde signaal het voertuig opent, start en meeneemt.

Toch hoeven mensen niet lijdzaam af te wachten of hun auto op deze wijze gestolen gaat worden. Volgens Visser kun je zelf de nodige maatregelen treffen. "Met een geautoriseerde startonderbreker is deze manier van diefstal niet mogelijk." Criminelen kunnen de auto dan misschien nog wel openen via de methode, maar starten zal niet lukken.

Metalen bakje
Naast de startonderbreker doen mensen er verstandig om hun autosleutels niet bij de voordeur te leggen. Ook zou het ook helpen om de sleutel te bewaren in een metalen bakje. Op die manier zal het signaal nooit aan de buitenkant van je huis op te vangen zijn.