Ga naar Content
Noord-Holland

Uitslag parkeer-referendum in Haarlem ongeldig: veel te weinig stemmen

20 juli 2017, 02.46 uur
Door: · Foto: NH

HAARLEM Minder dan één op de vijf Haarlemmers heeft vandaag deelgenomen aan het stadsreferendum over parkeren. Door die magere opkomst is de uitslag ongeldig.

In heel Haarlem mochten ruim 128.000 inwoners van 16 jaar en ouder vandaag meebepalen of een pakket van 19 parkeermaatregelen wel of niet moet worden ingevoerd. Maar de kiesdrempel van minimaal dertig procent, minder dan 40.000 stemmers, is niet gehaald.

Lees ook: Lage opkomst bij referendum over parkeren in Haarlem

Het bleef hangen op een opkomst van 18,51 procent, bleek vanavond rond 23.00 uur. Daarmee is de kiesdrempel niet gehaald en de uitslag ongeldig. Veruit de meeste stemmers (84,25 procent) stemden tegen de plannen van de gemeente. 

Buitenwijken
De kiesdrempel is bij lange na niet gehaald. Er worden meerdere oorzaken genoemd: mensen zijn al op zomervakantie, de inhoud van het referendum zou niet duidelijk genoeg zijn en de parkeerproblemen gelden slechts voor een klein deel van de stad. Zeker in de verste buitenwijken was de opkomst extreem laag: soms niet meer dan vijf procent. 

De gemeenteraad beslist vrijdag wat zij met deze (voorlopige) uitslag doet. Boven de dertig procent opkomst zou de uitslag als een advies aan de raad worden beschouwd. Nu de uitslag ongeldig is, kan ze de uitslag sowieso naast zich neerleggen en de parkeermaatregelen doorvoeren.