Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Lage opkomst bij referendum over parkeren in Haarlem

19 juli 2017, 19.38 uur · Aangepast 19 juli 2017, 20.27 uur

HAARLEM De opkomst bij het stadsreferendum over 19 parkeermaatregelen in Haarlem is nog erg laag. Tot negen uur vanavond kunnen Haarlemmers stemmen. Bij een minimale opkomst van dertig procent geldt de uitslag van het referendum als advies aan de gemeenteraad.

Stembureau 1 in het stadhuis heeft normaal bij verkiezingen lange rijen stemmers te verhapstukken en is daarmee vaak een van de drukste stembureaus in Haarlem. Nu is de opkomst een flink stuk lager. Voorzitter Marjan Zoon meldt vandaag om 17.30 uur dat de opkomst in Haarlem pas 7,9 procent is. In haar stembureau staat de teller op 11,4 procent.

Alleen het stembureau aan de Kinderhuisvest ligt 'op koers' met een percentage van twintig. Laagste is volgens haar het bureau aan de Stresemanlaan waar nog maar 2,8 procent van de stemmers zich heeft gemeld.

Tegenstand
Haarlemmers mogen zich tot 21.00 uur uitspreken voor of tegen een groot pakket aan maatregelen om het parkeren in de stad te moderniseren. Er is grote tegenstand tegen. Daarom hebben een paar Haarlemmers 12.000 handtekeningen opgehaald om het referendum uit te laten roepen.

Wat bij de verschillende stembureaus opviel, is dat de meeste stemmers inderdaad tegen de plannen zijn die de gemeenteraad heeft aangenomen. De raad bepaalt vrijdag wat ze met de uitslag doet. Vanavond rond elven is de voorlopige uitslag bekend.

Foto: NH