Ga naar Content

Hoenderdaell wil volgend jaar olifantenopvang bouwen

ANNA PAULOWNA Landgoed Hoenderdaell hoopt volgend jaar oktober te kunnen beginnen met de bouw van de grootste olifantenopvang van Europa. Het park wil een verblijf neerzetten met een uitloopgebied van twee hectare waar afgedankte circusolifanten rond kunnen scharrelen.

In Europa lopen nog best veel olifanten rond. "Je praat over 200 tot 300 olifanten", vertelt Robert Kruijff van het landgoed. "Heel veel circusdieren zijn oude vrouwtjes. De jonge vrouwtjes zullen hun weg wel in de dierentuinen kunnen vinden, maar oude vrouwtjes zijn slecht herplaatsbaar." En voor die dieren wil Kruijff nu een mooie plek maken.

"We hebben hier zat ruimte in Anna Paulowna maar we willen de dieren hier niet houden. We willen ze uiteindelijk overbrengen naar Thailand. Daar zit Edwin Wiek, waar we nu mee samenwerken. Hij heeft jaren ervaring. Als hij het ook aan zijn kant op orde heeft, zoals transport van de olifanten, dan kunnen we nadenken over de start van de bouw." De opvang in Anna Paulowna moet plaats bieden aan een paar olifanten tegelijk.

Lees ook: Hitte in de dierentuin: ook de dieren krijgen een ijsje

Robert Kruijff heeft met Stichting Leeuw veel ervaring opgedaan met de opvang van afgedankte dieren. Inmiddels zijn vijf leeuwen overgebracht naar het Emoya-park in Afrika waar ze een nieuw leven kunnen beginnen. "Olifanten zijn makkelijker op te vangen dan leeuwen. Ze hebben een heel ingewikkelde sociale structuur maar springen niet over een hek om je op te eten."

Vergunningen
Kruijff hoopt zelf volgend jaar zomer alle papieren en vergunningen op orde te hebben. "Dan ga je nog niet meteen bouwen want dat is tijdens de zomer niet leuk voor de gasten van ons park. We hopen dan in oktober de eerste paal te kunnen slaan."

Foto: Shutterstock