Noord-Holland

ProRail zet vetpotten in tegen piepend spoor Hilversum

19 juli 2017, 13.04 uur

Shutterstock
Shutterstock

HILVERSUM - HILVERSUM Spoorbeheerder ProRail plaatst op 22 september ruim 35 vetpotten langs het spoor aan de Noorderweg in Hilversum in de hoop dat dit de hinder door zogenoemd booggeluid zal verminderen.

Het booggeluid, een snerpend geluid dat te horen is als treinen door een bocht rijden, is een grote ergernis van omwonenden van het spoor.Het geluid is in Hilversum ontstaan bij de uitbreiding van het station in 2008. De wissels zijn toen verlegd en de spoorboog is krapper gemaakt.

Lees ook: Omwonenden station Hilversum worden knettergek van piepende treinen

In oktober van vorig jaar togen ruim dertig Hilversummers met wethouder Nicolien van Vroonhoven naar Den Haag om in de Tweede Kamer aandacht te vragen voor het probleem. Eind 2016 gaf de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu ProRail de opdracht om het booggeluid aan te pakken. 

Lees ook: Proef met mini-geluidsschermen langs spoor Hilversum

De vetpotten, ook wel spoorstaafconditioneringssystemen genoemd, moeten een oplossing bieden. "De vetpotten spuiten een biologisch afbreekbare vloeistof op de rails", legt Van Vroonhoven uit. "Daarmee ontstaat minder wrijving tussen wielen en rails. Daarmee wordt het snerpende geluid verminderd. Ik hoop dat hiermee de hinder door het booggeluid wordt opgelost."