Ga naar Content
Noord-Holland

Zaanse gevangenis blijkt niet smokkelproof: regelmatig telefoon- of drugsvondsten

18 juli 2017, 20.12 uur · Aangepast 18 juli 2017, 21.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Marjorie Noë

WESTZAAN Het lijkt niet al te ingewikkeld om illegale middelen binnen te krijgen bij het Justitieel Complex Zaanstad. Vanaf de opening in september zijn er, ondanks de strenge controles, zeker negen mobiele telefoons en tientallen drugsitems gevonden in cellen óf als smokkelwaar bij bezoekers.

Dat blijkt uit informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, vrijgegeven na een WOB-verzoek van Het Parool. Naast de telefoon- en drugsvondsten zijn er ook minstens acht bezoekers overgedragen aan de politie, omdat ze meer dan vijf gram softdrugs bij zich hadden.

Lees ook: Gevangenismedewerker vindt telefoon en drugs in luier

In totaal zijn 66 drugsitemt ter vernietiging aangeboden aan de politie. Het gaat daarbij onder meer om 46 items hasj, 10 items wiet, een xtc-pil, een capsule met onbekende inhoud, een flesje met onbekende vloeistof, en drie items cocaïne.

Smokkelbestrijding
De Zaanse gevangenis bestrijdt het smokkelen door de gedetineerden bij binnenkomst lichamelijk te onderzoeken. "Ook bij het tijdelijk verlaten van, en bij terugkeer in de inrichting, wordt gecontroleerd op het bezit van contrabande", zo laat de Dienst Justitiële Inrichtingen weten aan het Parool. 

Lees ook: Hightech scanners en honden moeten invoer smokkelwaar gevangenis terugdringen

Ook de bezoekers kunnen niet zomaar doorlopen. Zij worden onderworpen aan een bagagedoorlichting en detectie. Voor de opsporing van drugs wordt gebruik gemaakt van urinecontroles en drugshonden. "Ook zijn er inspecties in cellen, kamers en overige ruimtes."