Weertman wereldkampioen op de 10 kilometer

BOEDAPEST - Ferry Weertman heeft bij het WK open waterzwemmen in het Balatonmeer in Hongarije het goud gepakt. De zwemmer uit Naarden sloeg in de slotfase toe met een machtige sprint en tikte aan na 1.51,58, voor de Amerikaan Jordan Wilimovsky en de Fransman Marc-Antoine Olivier. Het was de enige hoofdprijs die nog ontbrak op zijn erelijst. Marcel Schouten uit Haarlem eindigde als achttiende.

De 25-jarige Weertman heeft al twee Europese titels én olympisch goud op zak, maar de wereldtitel ontbrak nog. Hij sloeg zaterdag het eerste onderdeel van het WK, de 5 kilometer, bewust over. Hij wilde uitgerust beginnen aan de 10 kilometer, de belangrijkste afstand in het open water. Marcel Schouten, die als achttiende einidigde, zwemt vrijdag ook nog de 25 kilometer.

Eerste met olympische én wereldtitel
Weertman kon zijn geluk niet op na zijn winnende race. "Je ligt twee uur lang in het water. Het is dus belangrijk om rustig te beginnen. Daarna ben ik naar voren gaan zwemmen. Bij de eindsprint lag ik er goed bij en kon ik het verschil maken", laat Weertman weten. 

Ook 800 meter en 4x 200 meter
Weertman laat zich volgende week ook in het 50 meterbad zien. Hij komt daar onder andere in actie op de 800 meter vrij, het nummer dat door het IOC op het programma is gezet voor de Spelen van Tokio 2020. Weertman gaat in ieder geval door tot die Olympische Spelen. "Ik wil kijken wat ik nu nog kan. Het belangrijkste is om te proberen of ik een PR kan zwemmen. Ik ben een openwater-zwemmer dus dat gaat zeker niet makkelijk worden", aldus Weertman. 

Olympisch kampioen Rio
Vorig jaar beleefde Weertman voor de kust van de Copacabana zijn mooiste zege. De Griek Spiros Gianniotis zwom weliswaar als eerste onder de plaat door, maar het was Weertman die sneller en beter aantikte. Net als zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo mag hij zich sindsdien olympisch kampioen noemen.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws