Dit zijn de negen Noord-Hollandse zaken op de coldcasekalender

NOORD-HOLLAND - Op de coldcasekalender die de politie onder alle gedetineerden in Nederlandse gevangenissen gaat verspreiden, staan negen zaken uit onze provincie. NH Nieuws zette de negen onopgeloste zaken op een rijtje.

De kalender werd begin dit jaar als proef al uitgedeeld in vijf gevangenissen in onder meer Zwaag en Schiphol en vandaag werd bekend dat alle gedetineerden zo'n kalender krijgen. Dit zijn de Noord-Hollandse zaken:

1989:

  • Op zaterdag 26 augustus 1989 wordt een studente dood gevonden in haar studentenkamer aan de Rode Kruislaan in Diemen. Het blijkt te gaan om de 22-jarige Ellen, die is vermoord. Zij werd voor het laatst gezien in haar kamer op woensdag 23 augustus door een goede vriendin van haar. Toentertijd stond de flat waar Ellen woonde tot aan het dak in de steigers vanwege een renovatie. De politie looft 15.000 euro uit voor de gouden tip.
  • De pas 18-jarige Marie Christine Jonas werd op zaterdag 25 november gevonden in haar peeskamertje in de Spuistraat in Amsterdam. Daar werkte zij onder de naam Luna als prostituee, om haar cocaïneververslaving te bekostigen. Zij werd door geweld om het leven gebracht. De politie kreeg in 2010 nog zeventien tips over de moord, maar dat leidde tot niets. Het coldcaseteam beloont de doorslaggevende tip in deze zaak met 15.000 euro.

1994:

  • De 63-jarige Lydia Baneke-Knap wordt op zaterdag 9 februari 1994 rond 16.00 uur zwaargewond gevonden door haar man, die twee uur eerder vanuit hun huis aan de Haagskerslaan in Amstelveen was vertrokken voor wat boodschappen. Even daarna overlijdt ze aan de ruim 37 messteken die ze heeft opgelopen. Lydia's pleegkind zei eerder dit jaar tegen AT5 dat het heel frustrerend was dat er nooit antwoorden zijn gekomen in deze zaak. De beloning is 15.000 euro.

2000:

  • De vrouw van Hans Alfred Meijer (57) kan op donderdag 7 december 2000 rond 21.00 uur geen contact krijgen met haar man, die eigenaar is van een postzegelwinkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam. Rond 22.30 uur gaat ze samen met een buurman en de gealarmeerde politie kijken, waar ze Hans dood vinden in zijn zaak. Een voorbijganger heeft Hans om 18.30 uur nog levend gezien, maar een paar uur later blijkt dat hij door geweld om het leven is gebracht. De politie looft 20.000 euro uit voor de gouden tip in de zaak.

2002:

  • Op zondag 20 januari 2002 rond 00.40 uur laat de 72-jarige Martien van der Meijs zijn hondje uit aan de Admiraal de Ruyterlaan in Hilversum. Daar wordt hij in zijn rug gestoken, waarna hij in het ziekenhuis overlijdt aan zijn verwondingen. De beloning voor deze zaak is 20.000 euro. Zijn dochter sprak in januari de hoop uit dat deze kalender eindelijk tot een doorbraak zou leiden: tot nu toe kwam er één tip binnen.

2003:

  • De brandweer in IJmuiden moet op zaterdagochtend rond 05.00 uur op 15 maart 2003 een vuur blussen in een huis aan de Edisonstraat. Op de keukenvloer ligt de 68-jarige weduwe Annie Visman-Venema, die op dinsdag 18 maart overlijdt aan de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging. De brand blijkt te zijn aangestoken via de brievenbus, maar onduidelijk is wie dat heeft gedaan. Een gouden tip in deze zaak levert 15.000 euro op.
  • Mark Kerssens (28) werkt op zondagavond 6 juli 2003 als portier op het Waagplein in Alkmaar, als er een man met een bivakmuts van heel dichtbij op Mark schiet. Hij wordt in zijn achterhoofd geraakt en overlijdt twee dagen later, op 8 juli. Hoewel collega's van Mark nog achter de schutter zijn aangegaan, is deze nooit gepakt. Ook weten zijn naasten nog altijd niet waarom de portier is doodgeschoten, terwijl een vriend zeker denkt te weten dat de zaak kan worden opgelost. Er wordt 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

2004:

  • De 71-jarige Cornelia Brielsman werd op maandag 15 maart 2004 dood gevonden in haar huis aan de Bovenover in Amsterdam. 's Morgens had zij nog boodschappen gedaan, maar in de middag kwam zij niet opdagen voor een verkeersexamen. Zij blijkt te zijn vermoord. De politie looft 20.000 euro uit voor de gouden tip.

2011:

  • In de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 december 2011 ligt Herman Jansen samen met zijn vrouw te slapen in hun huis aan het Zuideinde in Oostzaan. Rond 04.15 uur dringen onbekende mannen de woning binnen, binden het echtpaar vast en mishandelen hen. Hermans vrouw Carrie weet zichzelf na enige tijd te bevrijden, maar de 66-jarige eigenaar van een taxibedrijf overlijdt tijdens de overval aan een hartinfarct. Zijn neef Mike heeft het bedrijf inmiddels overgenomen en hoopt nog altijd op gerechtigdheid. De gouden tip in deze zaak levert 10.000 euro op.

 Wie tips heeft in een van deze zaken, kan bellen met de politie via 0800-6070 of mailen via coldcase@politie.nl

Meer over dit onderwerp:
politie nieuws misdaad coldcase
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws