Petten onthult informatiebord over tankvallen uit WO II: "Dit verhaal hebben we nooit verteld"

PETTEN - In Petten is een informatiebord onthuld over de tankvallen aan de rand van het dorp. Deze plassen waren aangelegd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog als bescherming tegen aanvallen van de geallieerden vanuit zee.

De tankvallen waren een onderdeel van het verdedigingswerken van de Atlantikwall. "Het is nu een prachtig stukje natuur, maar dit stukje geschiedenis van Petten hebben we nog niet verteld."

Het is tegenwoordig een natuurgebied, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de plas om tanks vast te laten lopen. Het dorp Petten was zo goed als afgebroken om verdedigingswerken aan te kunnen leggen. Duitsers vreesden dat de geallieerden via de kust zouden binnenvallen.

IJsbaan
Voor sommige inwoners van Petten is de tankval niet direct een bijzondere plas water. "In de jaren vijftig zwommen we er in en in de winter was het onze ijsbaan", vertelt Arie Schaap. Hij heeft niet zoveel met de geschiedenis van het water, maar het bord vind hij leuk voor de toeristen.

Kuilen
Tijdens de onthulling van het informatiebord laat wethouder Jelle Beemsterboer van Schagen weten dat het toch belangrijk is om meer over de geschiedenis van Petten te vertellen, omdat Petten een toeristisch dorp is. En dan is de link snel gelegd: "We weten allemaal dat Duiters graag kuilen graven. Kijk maar op het strand. Dat doen ze dus al veel langer."

 

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws