Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Verdachte Hells Angel wil op vakantie naar Kos: enkelband mag twee weken af

17 juli 2017, 18.26 uur · Aangepast 17 juli 2017, 19.05 uur · Foto: ANP

HAARLEM Een van de negen verdachte Hells Angels van het chapter Haarlem had vandaag een opmerkelijk verzoek aan de rechtbank op Schiphol. Hij wil graag even twee weekjes op vakantie naar Kos en of hij van de rechters dan zijn enkelband thuis mag laten? De drie rechters stemden in onder de voorwaarde dat hij de elektronische bewaking meteen bij terugkomst weer om krijgt.

De negen Hells Angels worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en sommige van de clubleden ook van wapenbezit, afpersingen, beschietingen of brandstichting. Toch mogen zes van de verdachte Hells Angels de zitting in vrijheid afwachten. Zij moeten wel voldoen aan enkele voorwaarden zoals het dragen van een enkelband, een gebiedsverbod en een contactverbod met andere Angels.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Angels staat op zijn vroegst gepland voor maart 2018. In januari dit jaar werden de Angels opgepakt in hun clubhuis in Haarlem. Drie Hells Angels zitten nog steeds in voorarrest. Zij hebben volgens het openbaar ministerie de meeste misdaden achter hun naam staan.

Vandaag en morgen zijn er pro forma-zittingen in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Morgen is het de beurt aan de president Lysander de R. en zijn rechterhand die van de meeste zaken worden verdacht. Het openbaar ministerie liet vandaag weten dat het politie-onderzoek eind deze maand is afgerond.

Kraamvisite
De 37-jarige Frank L. uit Alkmaar kreeg vandaag te horen dat hij in ieder geval tot en met de volgende regiezitting in oktober vast blijft zitten. Hij wordt er vooral van verdacht brand te hebben gesticht bij sporthal De Weijver en daar ook te hebben geschoten. Zijn advocaat verwacht dat hij in oktober kans heeft om de rest van de tijd voor de zitting thuis door te kunnen brengen. De Alkmaarder heeft inmiddels een kind gekregen en is ook op kraamvisite geweest.

Vandaag moesten vijf Hells Angels voor de rechters verschijnen, morgen nog vier. Drie van hen kregen goed nieuws. Tegen Alkmaarder Frank L. is een aantal ernstige bezwaren tegen het opheffing van het voorarrest opgeheven, Haarlemmer Jacob B. kreeg te horen dat hij niet meer wordt verdacht van witwassen en Petrus B. mag dus volgende week op vakantie naar Griekenland.