Ga naar Content
Noord-Holland

Nationaal Monument MH17: symbool voor groei, leven en hoop

17 juli 2017, 14.17 uur · Aangepast 17 juli 2017, 15.34 uur
Door: · Foto: Philip P. Kruijer

VIJFHUIZEN Precies drie jaar na de ramp met toestel van Malaysia Airlines wordt vandaag het Nationaal Monument MH17 onthuld in Vijfhuizen. Ongeveer 2.000 nabestaanden uit binnen- en buitenland herdenken de 298 slachtoffers die omkwamen op 17 juli 2014. Op initiatief van familieleden en vrienden van slachtoffers is het bijzondere monument tot stand gekomen.

Ontwerper Ronald Westerhuis diende vorige jaar een ontwerp in dat door de nabestaanden werd uitgekozen uit vijf voorstellen. Hij gaf toen al aan dit de zwaarste opdracht uit zijn leven was. "Ik hoop dat het zo deels kan worden afgesloten voor de nabestaanden", zei hij toen tegen NH Nieuws.

Gedenkteken en bos
Westerhuis heeft een oog gemaakt dat de hemel in kijkt. Het bestaat uit een grote stalen wand waar een opening in zit. Voor de wand staat een sculptuur van een oog; de iris. Daarop staan de namen alle 298 slachtoffers vermeld. 

Lees ook: Begin gemaakt met aanleg herinneringsbos MH17: iedere boom 'een gestolen leven'

De wand met het oog vormt een geheel met een lint van bomen. De bomen werden in maart geplant en moet uiteindelijk een kleurrijk herdenkingsbos worden. Voor elk slachtoffer groeit een boom. Landschapsarchitect Robbert de Koning is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bos. Er zijn tien verschillende boomsoorten geplant voor de passagiers, een elfde is voor de 15 omgekomen bemanningsleden.

Symboliek
Naast een plek om samen te komen en om elkaar steun te bieden, staan de bomen symbool voor groei, leven en hoop. De grote stalen wand van het gedenkteken verbeeldt het verlies van alle dierbaren. Het licht dat door de opening in die wand komt, staat juist weer symbool voor hoop.

Lees ook: VIDEO: Burgemeester en nabestaanden leggen zonnebloemen bij MH17-monument Hilversum

Onder de bomen groeien in de zomer zonnebloemen. Dat is een bewuste keuze omdat het vliegtuig en de slachtoffers drie jaar geleden in Oekraïne tussen de velden met zonnebloemen terecht kwamen. Het monument wordt vanmiddag vanaf 14.00 uur onthuld. Dat is live te volgen bij NH. 

Foto: Nationaal Monument MH17