Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Eerste politiepost bij joodse instelling weggehaald

17 juli 2017, 13.36 uur · Aangepast 17 juli 2017, 13.54 uur

AMSTERDAM Bij de synagoge in de Gerard Doustraat in Amsterdam is vanochtend de eerste bewakingspost van de politie verwijderd. Er komt een geavanceerde toezichtcamera voor in de plaats.

De politieposten bij joodse instellingen waren al bijna een vertrouwd gezicht, maar ondanks een ongewijzigd dreigingsniveau worden ze deze week toch verwijderd. Het gaat om vijftien posten in Amsterdam en Amstelveen.

Door de toezichtcamera's hoeft de politie minder mensen in te zetten voor de beveiliging van joodse instellingen. Dat neemt niet weg dat er nog steeds agenten zullen patrouilleren bij de scholen, musea en synagogen.

De politie zegt echt te geloven dat de nieuwe manier van toezicht houden effectiever is. De camera's observeren behalve de instellingen zelf, ook de rest van de straat.

"Zoals we de toezichtstaak tot nu toe hadden ingericht, was deze heel statisch", vertelt een politiewoordvoerder. "Je zat in een bewakingscontainer bij een bepaald object. We hopen wel door dit nieuwe team daar wat flexibeler mee om te gaan."

NH Nieuws