Een dag uit het leven van een agent: "Het gaat hier nu om leven en dood"

ALKMAAR - Een agent heeft een emotioneel verhaal geschreven over de reanimatie van een Duitse toeriste in Alkmaar. De vrouw sloeg gisterochtend overboord op de Schermerringvaart. De politieman beschrijft de reddingspoging vanaf het moment dat er bij de politie een melding binnenkwam.

"Ik hoor dat mijn collega's in Alkmaar een melding krijgen bij de Kraspolderbrug. Ik hoor dat het gaat om een ongeval en dat een persoon buiten bewustzijn is", schrijft de agent. Hij beschrijft dat hij vanaf de Zeeweg in Heiloo met zijn motor naar de Kraspolderbrug rijdt. "Om duidelijk te maken dat ik haast heb, zet ik alvast mijn blauwe lampen aan. (...) Ik probeer te kijken naar de komende rotonde. Ik zie dat het rustig is dus ik kan straks een beetje doorrijden."

Tijdens zijn rit hoort hij dat het mogelijk om een ongeval tussen twee boten gaat. "Ik bedenk me nog hoe ik daar het beste meer om kan gaan. Hebben wij een boot beschikbaar? Waar kan ik zo dicht mogelijk bij de boot komen straks? (...) Terwijl ik me dat bedenk, hoor ik dat de meldkamer uitgaat van een reanimatie. (...) Ondanks dat ik al meerdere reanimaties heb gehad, gaat niet alleen mijn hartslag, maar ook het rijtempo omhoog. Het gaat hier nu om leven en dood!"

Wanhoop
Als hij aankomt bij de plek, ziet hij dat de bestuurder van de boot zo dicht mogelijk bij de kant probeert te komen. "En dan zie ik op een achterdekje van de boot een man zitten op zijn knieën. Ik zie dat hij een persoon vasthoudt die in het water ligt. Ik zie de wanhoop van de man en wil hem zo snel mogelijk helpen."

Lees ook: Duitse toerist gereanimeerd na val in water bij Alkmaar

Uiteindelijk lukt het de hulpdiensten om de drenkeling op de kant te krijgen. "De persoon is helemaal bleek en reageert nergens meer op." De agent begint met reanimeren. Niet veel later neemt een ambulancemedewerker het over.

Vanuit de lucht ziet de agent aan traumahelikopter. Die dirigeert hij naar de juiste plek, beschrijft de politieman.

Welverdiende bekeuring
Als hij terug wil lopen naar zijn collega's die het slachtoffer aan het reanimeren zijn, valt zijn oog op mensen die staan toe te kijken. "Bij de brugleuning staan denk ik wel 10 tot 20 mensen te kijken hoe wij aan het werk zijn. Omdat ik bij de reanimatie overbodig ben, loop ik naar boven. Ik stuur de mensen weg omdat zij hier niets te zoeken hebben. In mijn achterhoofd is de persoon die daar half uitgekleed wordt gereanimeerd." De agent gaat op zoek naar afzetlint. "Ik neem mij voor dat de eerste die daaraan voorbij gaat een welverdiende bekeuring van mij krijgt."

Dan blijkt dat de persoon die uit het water is gehaald weer hartslag heeft. De ambulancemedewerker vraagt de agent om de kruising bij de Friesebrug stil te leggen, zodat hij spookrijdend snel naar het ziekenhuis kan. "Dan stap ik op de motor om alles in gang te zetten. (...) Daarna in het voor mij tijd om te gaan lunchen en rijd ik terug naar het politiebureau."

Meer over dit onderwerp:
Noord-Kennemerland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws