Oranje Leeuwinnen beginnen met zege aan EK

UTRECHT - De Nederlandse voetbalsters hebben het EK in eigen land de gewenste start gegeven. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Noorwegen zondag in het volgepakte Galgenwaard in Utrecht met 1-0. Shanice van de Sanden bezorgde de voetbalsters met haar doelpunt in de 66e minuut een droomstart op het toernooi waarop ze zo graag willen laten zien wat ze kunnen.Oranje startte met Desiree van Lunteren van Ajax in de defensie. In de tweede helft viel Stefanie van der Gragt is die komend seizoen ook bi Ajax te zien is.

Met Noorwegen trof Oranje op papier direct de zwaarste opponent in groep A. De Noorse voetbalsters draaien al jarenlang mee in de top. De tweevoudig Europees kampioen (1987 en 1993) bereikte vier jaar geleden bij het vorige EK de finale, waarin Duitsland weer te sterk was. Noorwegen beschikt met Ada Hegerberg bovendien over de vrouw die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste voetbalster in Europa.

Flitsende start
Lieke Martens had Oranje én het EK een vliegende start kunnen geven. De linksbuiten, die kort voor het toernooi een contract ondertekende bij FC Barcelona, kroop al na 30 seconden bij een voorzet van Van de Sanden slim voor haar bewaakster. De Noorse keepster Ingrid Hjelmseth kreeg echter nog net een handje tegen het schot van Martens en duwde de bal over de lat. Dat deed de oudste speler op dit EK (37 jaar) een kwartiertje later nogmaals, weer bij een schot van Martens.

Kansen aan beide zijden
De bijna 22.000 toeschouwers, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima, zagen een wedstrijd die op en neer golfde. Oranje voetbalde beter, maar het fysiek sterke Noorwegen kwam er ook een paar keer gevaarlijk uit. De ploeg van Wiegman presenteerde zich aanzienlijk beter dan twee jaar eerder op het WK in Canada. Daar haalde Oranje onder leiding van Roger Reijners weliswaar de achtste finales, maar het vaak klinische spel kon niemand echt bekoren. Tegen Noorwegen vermaakten de voetbalsters het publiek met aanvallend spel en leuke acties.

Eerbetoon voor Nooij en Nouri
In de 32e minuut van de wedstrijd ging het publiek massaal staan voor de deze week plotseling overleden Sylvia Nooij van ADO Den Haag, die in haar slaap na een epileptische aanval overleed. Twee minuten later, in de 34e minuut gebeurde dat nogmaals voor Ajacied Abdelhak Nouri, die zwaar hersenletsel overhield aan hartritmestoornissen tijdens een oefenwedstrijd.

Goal Van de Sanden
De beloning kwam in de 66e minuut, via Van de Sanden. De razendsnelle rechtsbuiten van Liverpool kopte een afgemeten voorzet van Martens langs de uitblinkende Hjelmseth. Oranje kreeg kansen op meer, zeker via spits Vivianne Miedema, maar het bleef bij 1-0.

Vera Pauw bondsridder
In de rust van de wedstrijd werd Vera Pauw benoemd tot bondsridder. De oud-voetbalster en voormalig bondscoach van de Nederlandse vrouwen wordt gezien als een van de pioniers van het vrouwenvoetbal in Nederland. De 54-jarige Amsterdamse kwam zelf 89 keer in actie voor de Leeuwinnen en had Oranje tussen 2004 en 2010 onder haar hoede.

Opstelling Nederland: Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, Vd. Berg (Van der Gragt/80), Van Es; Groenen, Van de Donk, Spitse; Van de Sanden (Beerensteyn/77), Miedema, Martens.

Opstelling Noorwegen: Hjelmseth; Wold, Mjelde, Berge, Thorsnes; Schjelderup (Reiten/75), Thorisdottir, Maanum (Isakesen/58), Hansen; Hegerberg, Minde (Haavi/66).

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws