Noord-Holland

NL
V

Omwonenden in actie om terrein MH17-monument in orde te maken

15 juli 2017, 22.08 uur · Aangepast 15 juli 2017, 22.21 uur

VJFHUIZEN Maandag wordt het Nationaal monument MH17 in Vijfhuizen officieel onthuld. Een groep omwonenden heeft de taak op zich genomen om het terrein helemaal in orde te maken. Dit doen ze omdat er te weinig geld is voor het onderhoud en uit respect voor de nabestaanden.

"Ik hoop heel erg dat de nabestaanden dat kunnen waarderen", vertelt een van de vrijwilligers Claudia de Vries aan NH Nieuws. "Dat ze de liefde ook voelen van de mensen om hen heen, dat wij ook aan ze denken."

In het herdenkingsbos is voor elk slachtoffer van de MH17-ramp een boom geplant. Op de 298 bordjes staan de namen, leeftijden en nationaliteiten van de overledenen. 

"Wat me heel erg raakt is dat het mensen zijn van wie gehouden is, van wie wordt gehouden", zegt Claudia. "Op sommige plekken zie je ook dat het families zijn, dat hele families zijn weggevaagd. Dat raakt mij echt enorm."

Respect
De vrijwilligers willen dat het nationaal monument MH17 ook na opening komende maandag altijd een waardige plek zal blijven.

"We hebben nu een schitterend park, een schitterend monument eigenlijk, maar we zijn bezorgd om het onderhoud. Iets wat mooi is, moet mooi blijven", vertelt vrijwilliger Simon Groot. Hij roept op: "Mensen denk alsjeblieft na. Weet waarvoor dit is en behandel het met respect. Voor de nabestaanden is dit ontzettend belangrijk."

NH Nieuws