Ga naar Content

Levensreddende defibrillator 'hele uitgave voor arm clubje': "Maar hij gaat er komen"

AMSTERDAM Als reactie op hetgeen Nouri is overkomen, roept de FIFA op om bij elk voetbalveld een defibrillator op te hangen. Maar niet iedere club heeft de middelen om zo'n apparaat aan te schaffen, zo ook SV Nieuw West in Amsterdam.

Voorzitter van de club, Mehdi Harboul, is afhankelijk van een defibrillator die hij met andere clubs deelt. Deze hangt in het verzamelgebouw, 300 meter van zijn eigen clubhuis vandaag. En dat vindt hij geen fijn idee.

Lees ook: Steeds vaker AED in wijk door buurtinitiatief

Het is echter niet zonder rede dat er nog geen defibrillator hangt bij de kantine van SV Nieuw West. "Dat is toch een hele uitgave voor zo'n arm clubje", aldus de voorzitter. "Maar we hebben het er met het bestuur over gehad en er gaat er een komen. Is het niet morgen, dan wel overmorgen."

Gebruik
Maar zelfs met een defibrillator in de buurt ontstaan er soms problemen. Mensen durven hem niet altijd te gebruiken, omdat ze geen idee hebben hoe het apparaat werkt.

Lees ook: Bestolen stichting Purmerend krijgt nieuwe AED cadeau

En dat is helemaal niet nodig, volgens Marjolein Plagge, EHBO-instructeur van Crisicom. "Als je het apparaat aanzet, vertelt het namelijk gelijk wat je moet doen." Door snel te handelen, kunnen volgens haar letterlijk levens worden gered.