Ga naar Content

NH Onderneemt: schapenijs van Westfriese bodem

LUTJEBROEK Het is niet zo bekend maar van de melk van schapen kun je heerlijk ijs maken. In Lutjebroek bij de zorgboerderij Schapenstreek doen ze dat nu al zo'n elf jaar. Zelfs aan het schapeneiland Texel wordt er schapenijs geleverd.

IJsmaker Anita van Alderwegen is bezig met ijs van Duinroossap: "Het is het enige ijs dat ik niet lekker vind. Het is me veel te zuur. Mijn favoriete ijs is van pure chocola."

Anita en haar man Mark melken elke dag zo'n honderd schapen. Per jaar levert dat gemiddeld 200 liter melk op en dat is veel minder dan van een koe. Naast het ijs wordt de schapenmelk gebruikt voor yoghurt, kwark en kaas.

Toch betaalbaar
Omdat schapen relatief weinig melk geven zijn de zuivelproducten redelijk prijzig. Maar toch houden ze het betaalbaar omdat de locatie niet al te duur is. Achter de boerderij ligt de IJshut, fraai gelegen aan het water, waar het ijs door Anita verkocht wordt. Ook staan ze op evenementen met een bus en een fietskar.

Foto: