Ga naar Content

Buurtbewoners voorkomen komst asielzoekers door villa op te kopen

DEN HELDER Bewoners van een villawijk in Den Helder hebben de komst van jonge vluchtelingen in hun wijk voorkomen door het beoogde pand zelf te kopen. Volgens een Helders raadslid heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dat aan zichzelf te wijten. De bewoners zwijgen.

Het COA wilde in het gebouw een opvang vestigen voor maximaal zestien alleenstaande minderjarige asielzoekers. Maar vlak voor de bewonersbijeenkomst over dit onderwerp kreeg het orgaan te horen dat de woning was verkocht aan een andere partij. De villa stond te koop voor 599.000 euro.

Volgens gemeenteraadslid Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) is het COA onduidelijk geweest in de communicatie naar omwonenden en heeft dat kwaad bloed bij de mensen gezet. "In de communicatie van het COA naar de wijk zit de grote fout. Ik had als COA zijnde die dertig families uitgenodigd en gevraagd hoe ze erin stonden." Hij denkt dat veel omwonenden geen problemen hadden gehad met asielzoekers in de wijk als er wel duidelijk was gecommuniceerd.

Overvaltechniek
Het COA vindt dat er wel is geprobeerd om de omwonenden over de komst van de vluchtelingen in te lichten. Mensen hadden een brief gekregen waarin stond dat het COA van plan was om het pand te kopen. Daarbij kwam ook een uitnodiging voor de inloopavond. "Als je met een overvaltechniek zoiets in zo'n wijk plant, komen de mensen in opstand", zegt Assorgia daarover.

De omwonenden van de villa willen niet reageren. Ze erkennen noch ontkennen dat ze er iets mee te maken hebben.

Foto: Shutterstock