Ga naar Content

Wethouder laat bewoners Tempelhof stikken

AMSTELVEEN De Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD) laat de bewoners van Tempelhof stikken, niet alleen in figuurlijke zin, maar ook letterlijk.

De ondergelegen pizzeria maakt gebruik van een houtoven. De rook die daarbij vrijkomt komt, wordt in de tuinen geblazen en waait vervolgens de huizen binnen. Het hele gebied rond de afvoerpijp is roet en roetzwart. En het mag bekend worden verondersteld dat de rook van een houtoven niet goed is voor de gezondheid.

Roetvlekken
De bewoners maken zich dan ook grote zorgen, zeker vanwege de vele kinderen die hier wonen. Angelique Bos, bewoonster van Tempelhof: "Ik zit regematig hier op het terras mijn kleintje eten te geven. Dan zitten er gewoon zwarte vlekken op z'n hoofd, roetvlekken."

Lees ook: Rook van pizzeria drijft Amstelveners tot wanhoop

De wethouder doet echter niets om het probleem op te lossen dat hij zelf heeft veroorzaakt. Hij heeft namelijk persoonlijk toestemming gegeven voor de aanleg van deze pijp, tegen alle adviezen van zijn eigen commissies in. Een ondernemer moet kunnen ondernemen, was zijn uitleg hierbij.

Even leek de wethouder wel op te willen treden. In een brief van 16 juni jl sommeerde hij de exploitant binnen twee weken met een oplossing te komen anders zou hij gaan handhaven. Dit termijn is inmiddels verlopen, maar er wordt helemaal niets gehandhaafd.

De lokale SP heeft zich, op verzoek van NH Ombudsman, in de raad sterk gemaakt voor de bewoners en mondelinge vragen gesteld. De wethouder weet het inmiddels zelf ook niet meer, terwijl de hele kwestie zich al anderhalf jaar voortsleept. Om opnieuw tijd te winnen heeft Herbert Raat een mediator gevraagd zijn problemen op te lossen.

Strikte voorwaarden
De bewoners hebben er weinig vertrouwen in, maar zijn, onder strikte voorwaarden, toch akkoord gegaan met zo'n traject. Probleem daarbij is wel dat ze ook de komende zomer niet van hun tuinen kunnen genieten en ook met het mooie weer ramen en deuren gesloten moeten houden.   

Foto: