Noord-Holland

NL
V

'Verdwenen' keizersmantel fladdert weer door Noord-Hollandse duinen

13 juli 2017, 13.54 uur · Aangepast 13 juli 2017, 14.40 uur · Foto: Wikicommons

HEEMSKERK Een paar jaar geleden leek de keizersmantel verdwenen uit Nederland. Maar de vlinder is terug en floreert nergens zo goed als in de Noord-Hollandse duinen.

Volgens de Rode Lijst, die kwetsbare diersoorten van Nederland in kaart brengt, is de keizersmantel verdwenen maar daar is in de duinen van Noord-Holland weinig van te merken.

"Hij doet het nu aan de kust ontzettend goed", vertelt boswachter Luc Knijnsberg aan NH Nieuws. "Dat is eigenlijk niet te verklaren", zegt hij over de vlinder die vooral bekend als een soort die het goed doet in bossen. 

Bosranden
De terugkeer van de vlinder voelt voor de boswachter, die in maart nog werd uitgeroepen als vlinderbeheerder van het jaar, ook een beetje als een persoonlijk succes. "De eerste keer dat hij weer opdook, vonden we hem in een stuk bos bij Heemskerk waar we bosrandbeheer uitvoerden." 

Lees ook: Boswachter herontdekt 'uitgestorven' mottensoort: "Echt heel zeldzaam"

De keizersmantel profiteert onder andere van de bosviooltjes die op open plekken in het bos groeien en waar de keizersmantelrupsen het allerliefst van eten. Zo'n vijf jaar geleden begon zich in Heemskerk een populatie te vormen, in de omgeving van Bergen doet de vlinder het al drie jaar heel goed. 

Blijvertje
"Dat zit wel snor", zegt Knijnsberg over de nieuwe Noord-Hollandse populaties van de teruggekeerde vlinder. "Ik weet eigenlijk wel zeker dat ze blijven."