Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hells Angels eisen weer toegang tot hun clubhuis in Haarlem

12 juli 2017, 17.48 uur · Aangepast 12 juli 2017, 18.41 uur · Foto: ANP / Michel van Bergen

HAARLEM De Hells Angels in Haarlem eisen per direct weer toegang tot hun clubhuis aan de Baljuwslaan. Er loopt een officiële bezwaarprocedure tegen de gemeente Haarlem, bevestigt een woordvoerster tegenover NH Nieuws.

De Hells Angels hebben bezwaar aangetekend tegen sluiting van hun clubhuis. In januari heeft burgemeester Jos Wienen het clubhuis voor onbepaalde tijd gesloten op de dag dat ook de hele chapter is opgepakt door de politie.

Lees ook: Aangehouden 'Hells Angel': "Ik kwam gewoon lekker een biertje drinken met m'n broeders"

Drie leden van deze groep zitten nog vast. Maandag en dinsdag zijn er weer pro forma-zittingen tegen alle tien leden van dit chapter. De andere zeven wachten hun proces (vermoedelijk in 2018) in vrijheid af. Maar ze mogen hun clubhuis nog steeds niet in. Overigens is veel Hells Angels de voorwaarde opgelegd dat ze niet in de buurt van het clubhuis mogen komen.

Autobrand
Het Openbaar Ministerie beschouwt Hells Angels in zijn geheel als een criminele organisatie. Daarnaast worden de Angels die nog vastzitten, verdacht van wapenbezit, afpersing, geweld en bijvoorbeeld beschietingen. De president, Lysander de R, wordt daarnaast verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken van de auto van de toenmalige burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders.

Lees ook: Grote politieactie tegen Haarlemse Hells Angels: alle leden opgepakt

Het clubhuis van de Hells Angels is volgens de woordvoerster van de gemeente gesloten omdat er criminele activiteiten hebben plaatsgevonden. "Het geopend blijven van het clubhuis levert een gevaar op voor de openbare orde. Het politieonderzoek is nog niet afgerond. Overigens staat het afronden van het politie-onderzoek los van het sluitingsbesluit door de burgemeester en het bezwaar daartegen."

De bezwaarprocedure van de stichting van de Hells Angels is nog niet afgerond. Wanneer dat is, wordt niet gemeld. De burgemeester bepaalt dan of hij de sluiting voortzet en voor hoe lang.