Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Watersporters in actie tegen 'gevaarlijk' fonteinkruid

11 juli 2017, 19.39 uur · Aangepast 12 juli 2017, 13.47 uur

MUIDEN Watersporters in en om het Gooimeer hebben elke zomer veel last van het waterplantje fonteinkruid. Het groeit razendsnel en dat levert gevaar op voor boten en zwemmers.

"Het is een enorm taai kruid met lange slierten. Ik geloof zelfs dat het acht centimeter per dag groeit", vertelt zeiler Jeroen Koninkx. Het gaat regelmatig mis. "Kinderen die met een zeilboot vastlopen in de waterplanten en die in paniek overboord springen en vast komen te zitten in de waterplanten en bijna verdrinken. De reddingsbrigade kan niet bij omgeslagen boten komen omdat ze vast zitten in de planten. En er wordt nog steeds gedaan alsof het geen probleem is en dat we van de planten moeten genieten. Maar het is wel degelijk een probleem", vertelt ecoloog Marco Kraal.

Lees ook: Watersporters blij: woekerende waterplanten in Markermeer eindelijk aangepakt

Watersporters zijn het zat en daarom werd er vandaag actie gevoerd om aandacht te vragen voor het probleem. Symbolisch werden er tien brasems losgelaten die ervoor moeten zorgen dat het aantal waterplanten minder wordt. "Deze vissen woelen waterplanten uit de bodem", aldus Kraal.

Maaien
Er wordt door verschillende gemeenten al gewerkt aan het bestrijden van de waterplanten door het maaien van de planten in het meer. Maar dat zijn maar kleine stroken. "Net als in een skigebied maken we pistes die veilig zijn en dat je daar goed kan komen", zegt Rita Braam. Maar Kraal is het niet met deze aanpak eens. "Het trieste is dat zeilers wordt geadviseerd om in de vaargeul te gaan zeilen, terwijl die vaargeul voor de beroepsvaart is."

Lees ook: Waterplantenplaag nu serieus aangepakt

Voor de watersporters kan het zo niet langer. En het is al zo ver dat de catamaranzeilers uit Muiden overwegen om te stoppen met de wedstrijden. "Je kan je voorstellen dat als je met een gangetje van 30 kilometer per uur plots stilstaat in zo'n wierveld, je wordt gekatapulteerd. En dat is levensgevaarlijk", vertelt Victor van Schaardenburgh van zeilvereniging De Roerkoning. 

NH