Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ecomare: 'Laat huilende zeehondjes langs kust gewoon liggen'

11 juli 2017, 15.45 uur · Aangepast 11 juli 2017, 15.55 uur · Foto: Shutterstock

TEXEL Wie deze zomer een jong zeehondje in z'n eentje langs de Noord-Hollandse stranden ziet liggen, doet er goed aan om het diertje 'gewoon' te laten liggen. Ondanks het huilende geluid dat ze maken, gaat het meestal goed met de jonkies.

Dat zegt Pauline Folkerts van Ecomare. Een langdurig onderzoek langs de Groningse kustlijn wees uit dat moeders van de zogenaamde 'huilers' doorgaans gewoon terugkomen, al is dat soms pas na vele uren. "Voor ons was die bevinding niet nieuw, maar wel fijn dat dat nu is aangetoond", zegt Folkerts tegen NH Nieuws.

Lees ook: Texelse kokkervissers redden vermagerde zeehondjes uit Waddenzee

Het huilende geluid dat de jonge zeehondjes maken, zorgt er vaak voor dat mensen het vermoeden hebben dat de dieren in de steek zijn gelaten en hulp nodig hebben, maar dat is niet aan de orde. De dieren meenemen doet Ecomare dan ook niet vaak. "Wij hebben een beleid om daar heel terughoudend in te zijn. Wij hanteren best wat criteria om een jonkie mee te nemen."

Zo is het volgens Folkerts bij veel van de belletjes die ze ontvangen niet nodig om een zeehondje daadwerkelijk mee te nemen. "We komen dan wel altijd even kijken, om per situatie te zien hoe ze eraan toe zijn en een goede inschatting te maken, maar vaak redden ze het wel."

Folkerts geeft verder aan dat mensen aangespoelde huilers langs de stranden over het algemeen beter met rust kunnen laten. "Blijf vooral op afstand. En als het echt te druk om zo'n zeehondje wordt, dan nemen wij 'm vaak alsnog mee."

De gebroeders in de rol van @lenie_t_hart #visserij pic.twitter.com/4wu8jgoE1q

— RFderechtdoorzeeste (@TX10emmie) 28 juni 2017