Ga naar Content

Schapen voor WK schapendrijven zijn 'topatleten'

HOOGWOUD De eerste schapen voor het WK-schapendrijven zijn vanmiddag gearriveerd. De kudde van schaapsherder Ilse de Bruin staat normaal gesproken op Wieringen en is speciaal getraind voor het WK. "Dit zijn echt mooie schapen, hebben goed te eten gehad. Ze zijn geselecteerd op hun loopje, uiterlijk. Ze kunnen echt een topprestatie leveren."

Het wereldkampioenschap schapendrijven begint woensdag. Er doen bijna 250 mensen aan mee, afkomstig uit 30 landen. Deelnemers krijgen willekeurig 5 schapen toegewezen en die moeten met behulp van de hond zo snel mogelijk een parcours afleggen. 

De schapen zijn afkomstig uit 3 kuddes van in totaal 800 stuks. Ilse de Bruin is maar wat trots op haar kudde. "Ik loop nu ruim een half jaar met deze schapen. Ze zijn al die tijd bij elkaar geweest en het is gewoon geweldig dat ze mee doen. "

Ze krijgen de komende dagen rust en ze houden zich vooral bezig met grazen. "Je ziet het ook, schapen zijn al snel tevreden als ze maar te vreten krijgen", vertelt Ilse. "Ze hebben geen last van wedstrijdspanning of wat dan ook. "

Er zitten een paar toppers tussen, maar ook een paar eigenwijze schapen. "Je kan geluk hebben als deelnemer. Er zijn er wel een paar die beter gehoorzamen, maar je kan er ook een krijgen die stout kan zijn. Ik ga natuurlijk niet vertellen welke schapen dat zijn, want dan word ik zo plat gebeld. "

Foto: NH