Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Politie Purmerend bracht aantal aangiften met 70% terug: "Veel mensen willen iets anders"

9 juli 2017, 21.40 uur · Aangepast 9 juli 2017, 22.16 uur · Foto: Shutterstock

PURMEREND Veel mensen die bij de politie aangifte komen doen, blijken niet uit op een strafproces maar op een oplossing. In Purmerend ging de politie op vernieuwende wijze aan de slag met dat inzicht.

"De kunst is uitzoeken wat de burger wil", legt Christel Suzenaar uit aan de NOS. Suzenaar is chef van het team in Purmerend dat vanaf nu anders omspringt met aangiftes. "Als je aan de balie al in gesprek gaat en de juiste vragen stelt, merk je dat veel mensen iets anders willen dan aangifte doen."

Lees ook: Forse daling aangiftes fietsendiefstal in Noord-Holland

Aan de balie in Purmerend wordt er daarom niet meteen een aangifte opgenomen. Eerst wordt besproken of dat wel is wat het slachtoffer wil. Verrassend vaak blijkt dat niet het geval.

Oplossing
Na meer dan tweehonderd gesprekken volgens de nieuwe methode, zag zeventig procent van de mensen af van aangifte. Zij keken vervolgens samen met de politie of een andere instelling hen kon helpen met een oplossing.

Ondanks de positieve resultaten is de korpsleiding nog niet van plan de methode ook landelijk in te voeren. "Ieder team is anders en moet zelf bepalen hoe ze zich het beste kunnen ontwikkelen", zegt een woorvoerder.