Start van hoofdcontent

EGMOND AAN ZEE

nl

Sportcafé Egmond aan Zee toch tegen de vlakte: ''Mensen worden achter hun rug om besodemieterd''

7 juli 2017, 19.29 uur

EGMOND AAN ZEE Hij is verbijsterd. Onno Tijm uit Egmond aan Zee moet zijn geliefde sportcafé in sporthal De Watertoren noodgedwongen sluiten. De gemeente gaat een nieuwe sporthal bouwen en daarom moet het café van Tijm worden gesloopt. En dat is tegen de afspraak.

"Het gif wordt langzaam toegediend", vertelt een teleurgestelde Onno Tijm, al sinds jaar en dag uitbater van het sportcafé in sporthal De Watertoren. "Eerst mocht ik gewoon blijven zitten tot de nieuwe sporthal er stond. Daarna zou een deel gesloopt worden en nu gaat het helemaal tegen de vlakte. Het is schandalig." 

Dat terwijl er bij een raadsbesluit uit 2008 werd afgesproken dat de oude sporthal met daarin het sportcafé blijft functioneren totdat de nieuwe hal gereed is. "Ze houden helemaal geen rekening met de inwoners van Egmond aan Zee. Het is slikken of stikken. Het wordt je meegedeeld en dat is het dan."

Handtekeningen
Al eerder kwamen Egmonders in actie om Onno te helpen. Zo werden er ruim 800 handtekeningen opgehaald. Het lijkt allemaal niet te helpen, tot grote woede van de initiatiefnemers. "Ik kook van woede", vertelt Diana Zwart. Haar zoon Sem nam het initiatief voor de handtekeningenactie. "Ik snap niet dat je als raadslid nog in Egmond aan Zee durft te lopen. Je besodemietert achter mensen hun rug om." 

Lees ook: Egmondse jeugd strijdt voor behoud sportcafé: "Desnoods bezetten we de boel"

Ook Rita Koppedraaijer, die Onno bijstaat in zijn strijd, staat perplex. "Het wordt tijd dat raadsleden zich eens achter de oren gaan krabben. Het vertrouwen in de politiek was al ver te zoeken. Ik denk dat dit de genadeklap is. Zo ga je niet met mensen om." 

Reactie gemeente 
De gemeente Bergen laat weten dat het sportcafé inderdaad gesloopt wordt om de bouw van de nieuwe hal mogelijk te maken. "De huidige sporthal kan dan tijdens de bouw blijven bestaan, zodat de gebruikers niet een jaar hoeven uit te wijken naar een andere sporthal." De gemeente heeft Onno een alternatief geboden om in een van de gymlokalen zijn zaak voort te zetten. Maar dat ziet de uitbater niet zitten. "Zie je het al voor je? Een bruiloft in een gymlokaal? Dat is toch lachwekkend."

Foto: NH/Tom Jurriaans