Ga naar Content

Angst is groot na blikseminslag in Zandvoort: "Alsof er een vliegtuig neerstort"

ZANDVOORT Tientallen bewoners van een appartementencomplex in Zandvoort zijn zich rot geschrokken toen gisteravond de bliksem insloeg. Ze zaten in een klap in het donker. Ook zijn televisies en keukenapparatuur gesneuveld.

"Het is alsof er een vliegtuig neerstort of een inslag van een steen van een andere planeet", beschrijft bewoner Maljart Simon de klap die gisteravond in Zandvoort voor paniek zorgt. Alle bewoners van het appartementencomplex aan de Hogeweg in het centrum van Zandvoort moeten in allerijl hun woning verlaten. Er dreigde brandgevaar.

Lees ook: In beeld: bliksem teistert provincie (maar zorgt ook voor mooie plaatjes)

Ooggetuigen zagen rond tien uur in de avond een bolbliksem inslaan in de technische ruimte op het dak van het pand. Dat resulteerde in een flinke rookpluim. "Maar gelukkig bleef het daarbij", vertelt beheerder Ivo Lemmens. "En ontstond er geen brand."

Vanochtend was de schade goed zichtbaar. Lemmens: "Alle installaties zijn verwoest. De lift, mechanische ventilatie, CV en elektra, niets doet het meer". Gehoopt wordt dat aan het eind van de dag het meeste weer werkt. Volgens Lemmens ligt de schade grofweg tussen de 100.000 en 150.000 euro.

Maar ook bij bewoners zijn spullen kapot gegaan. "Het koffiezetapparaat is stuk, de oven, televisie, laptops en telefoons", somt Simon op. "Ik stond gisteravond nog een sigaretje te roken op het balkon. Mijn vrouw zei: 'kom naar binnen, het is gevaarlijk buiten'. Dus ik ging weer verder tv-kijken. Nog geen twee minuten laten: pats! Alles d'r uit."