Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kinderkamers onbruikbaar na blikseminslag: 'Mijn vrouw is komende maandag uitgerekend'

7 juli 2017, 18.40 uur · Aangepast 8 juli 2017, 01.13 uur

WEESP Robbert-Jan Bolte moest vannacht met zijn hoogzwangere vrouw en twee kinderen in de pyjama de straat op, nadat de bliksem was ingeslagen in hun huis. Een tegenslag die op een erg slecht moment komt.

"Het was een lichtflits en meteen een knal", vertelt Robbert-Jan over de blikseminslag vannacht. Als je de schade aan de buitenkant ziet, lijkt het op het oog mee te vallen, maar de ravage op de zolder door rook en waterschade is zo groot, dat de zoons van Robbert-Jan er voorlopig niet kunnen slapen. "De zolder was kort geleden verbouwd en de twee jongens hadden net hun nieuwe kamers. Het ergste is dat er van de twintig tot dertig knuffels die ze hebben, nog maar vijf over zijn. Dat is dan klein leed, maar voor hun is dat heel belangrijk."

Lees ook: Zolderbrand in woning Weesp na blikseminslag

De brand woedde onder het dak en in de spouwmuur. De timing kon ook niet slechter, want de zolder was niet voor niets verbouwd. De vrouw van Robbert-Jan is namelijk zwanger van de derde en is komende maandag uitgerekend. "Het kan elk moment gebeuren en dan is dit vervelend. Het enige positieve is dat de babykamer in tact is gebleven."  

'Je dak rookt'
De schade zal hersteld moeten worden, maar Robbert-Jan is allang blij dat ze er allemaal ongeschonden vanaf gekomen zijn. Het had veel erger kunnen aflopen. "Daar sta je wel bij stil. Dan mag je van geluk spreken dat het zo afloopt." Hij is de brandweer en dan met de name ook de buurman erg dankbaar, want die laatste heeft hen gered. "We hoorden de kinderen huilen en gingen naar zolder toe. Je denkt we gaan de kinderen sussen en slapen weer verder." 

Lees ook: In beeld: bliksem teistert provincie (maar zorgt ook voor mooie plaatjes)

Alle stoppen waren doorgeslagen, maar hij zag geen vlammen of rook. Dat ze groot gevaar liepen had hij dan ook niet door, totdat hij de buurman hoorde. "Hij heeft een aardig volume en schreeuwde de hele wijk wakker. Daar ben ik heel blij om. Hij riep vanuit zijn eigen zolderraam: 'Je moet eruit, want er komt rook van je dak'. Dan gaat het heel snel. Buren bellen de brandweer en je staat buiten in je pyjama. Dat is onwerkelijk."

Joost Lammers / NH Nieuws