Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

"Somalische aanrander Mohammed M. moet het land uit"

7 juli 2017, 16.54 uur · Aangepast 7 juli 2017, 17.30 uur

AMSTERDAM Mohammed M., dader in de Hoornse zedenzaak waarin het slachtoffer haar belager zelf opspoorde, wordt het land uitgezet. Althans, als het aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie ligt.

"Ernstige misdrijven kunnen niet zonder gevolgen voor een asielvergunning zijn", aldus Dijkhoff. "Nu dit vonnis onherroepelijk is geworden, starten we met een procedure om de vergunning in te trekken. Zodra dit is afgerond zal de procedure tot gedwongen uitzetting worden opgestart."

De 28-jarige Mohammed M. uit Hoogwoud probeerde in oktober vorig jaar in Hoorn een 28-jarige vrouw te verkrachten. Hij kreeg onlangs van de rechter achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Die straf is hoog genoeg om consequenties te hebben voor zijn verblijfsstatus. De straf van de uit Somalië afkomstige man is definitief geworden omdat het Openbaar Ministerie en hijzelf niet in hoger beroep zijn gegaan.

Lees ook: Hoornse vrouw speurt zelf aanrander op: "Ik word nooit meer de oude"

De zaak rond M. wekte veel beroering. De vrouw spoorde haar aanrander zelf op en stapte met die informatie naar de politie. Die deed er echter maanden over om de man op te pakken.