Ga naar Content

Monnickendam vreest voor kleine winkeliers als AH komt: "Oneerlijke concurrentie"

MONNICKENDAM Het is de doodsteek voor de kleine winkels in Monnickendam: een grote Albert Heijn midden in het centrum. Dat vrezen tenminste bewoners en ondernemers van het stadje aan de Gouwzee. In een brandbrief vragen ze de gemeente tegen het plan te stemmen.

Het is het gesprek van de dag in Monnickendam: komt er nu wel of geen supermarkt op het industriegebied pal aan de binnenstad? Ondernemers in de stad houden hun hart vast.

Leo Spronk van de slagerij aan Het Spil noemt het 'oneerlijke concurentie waar we niet tegenop kunnen'. "We gaan alleen maar verliezers krijgen hierdoor in Monnickendam."

Arjan Klein van de plaatselijke slijter noemt de nieuwe supermarkt een 'sluipmoordenaar'.  Hij denkt niet dat de bakker, slager, delicatessezaak of hijzelf het zal overleven.

Huizentekort
Bij de nieuwe supermarkt zouden 250 parkeerplaatsen moeten komen, zodat de binnenstad ook beter bereikbaar wordt. Bewoners en ondernemers zien liever iets anders op de plek komen. "Huizen", roept Spronk met een zucht. "Daar is een gillend tekort aan."

Klein beaamt dit: "Zelfs mijn dochter van 27 heeft nog geen huis", laat hij weten. "Zet er anders containerwoningen neer. Daar zijn ze al heel blij mee."

Vanavond wordt er in de gemeenteraad van Waterland beslist.

Foto: NH