Ga naar Content
Noord-Holland

Burgemeester: "Smokkel cocaïne via Den Helder zorgelijk"

6 juli 2017, 10.05 uur · Aangepast 6 juli 2017, 15.42 uur
Door: · Foto: Shutterstock

DEN HELDER De drugssmokkel via Den Helder tiert zo welig dat burgemeester Koen Schuiling van een 'zorgelijke situatie' spreekt. Ook andere Nederlandse kustplaatsen luiden de noodklok.

De burgemeesters van de kustgemeenten spreken hun zorg uit over de veiligheid van vissers, corruptie en het witwassen van drugswinsten. Dat bevestigt Schuiling tegenover NH Nieuws. 

De afgelopen tijd heeft groeiende smokkelproblematiek volgens burgemeester Schuiling 'niet de prioriteit gehad die het verdient'. Daarom heeft de stad onlangs extra capaciteit vrijgemaakt om de clandestiene doorvoer een halt toe te roepen, zegt hij.

Smokkelaars
Niet alleen worden er in de havenstad zo nu en dan grote hoeveelheid harddrugs gevonden, ook worden er regelmatig Helderse cocaïnesmokkelaars opgepakt.

Dat gebeurde de afgelopen weken twee keer, vertelt Schuiling in de krant. "Bij Spanje en Portugal zijn twee schepen met cocaïne onderschept waarop mensen uit Den Helder zaten." 

Lees ook: 'Mannen uit Den Helder betrapt op hasjboot in Spanje'

Eind vorige maand werd al bekend dat er twee Heldenaren (33 en 71) waren opgepakt toen zij met een 'hasjboot' vanuit Marokko Spanje probeerden te bereiken. 

Schuilings zorgen over de toenemende cocaïnesmokkel worden gedeeld door burgemeesters van andere Nederlandse kustgemeenten als Vlissingen en Terneuzen.  

Ook de ACP erkent de problemen. Die zijn volgens de politiebond het gevolg van bezuinigingen. 

Opening sluis IJmuiden
In het Nationaal Dreigingsbeeld 2017, een rapport waarin één keer in de vier jaar de georganiseerde criminaliteit wordt geïnventariseerd, wordt ook IJmuiden genoemd als mogelijk toekomstig zorgenkindje op het gebied van drugssmokkel. 

Door de verwachte toename van het containervervoer na de opening van de nieuwe zeesluis in 2019, zal ook de drugssmokkel via IJmuiden toenemen, zo luidt de verwachting.