Ga naar Content

Vliegende mieren overspoelen de provincie: "Het is een explosief natuurfenomeen"

EGMOND AAN ZEE Vliegende mieren: ze zijn klein en komen maar heel even boven de grond, maar als ze komen, dan komen ze met velen. In de hele provincie ondervinden mensen overlast van de dieren.

Als je bang bent voor insecten zijn het barre tijden als de vliegende mieren massaal oprukken. Gelukkig komen ze slechts één dag tevoorschijn, wanneer de tijd volgens de koninginnen rijp is.

"Met dit soort weer krijg je koniginnevluchten", legt ongediertebestrijder Ralph Manten uit. "Dat houdt in dat de mannetjes en vrouwtjes zich in de lucht voortplanten en dat het heel erg druk wordt rond de nesten." 

Explosief
De ongediertebestrijder is, ondanks dat het zijn werk om is de beestjes uit te roeien, vol bewondering over de insecten. "Het is wel een heel mooi natuurfenomeen", vertelt hij verder. "Ook omdat het zo explosief en in grote hoeveelheden gebeurt."

Voor zijn
Bij ijssalon Puur & Passie in Egmond aan Zee wilde ze het probleem met de insecten voor zijn. Van vliegende mieren had ondernemer Lars Onrust geen sprake, maar toen hij een paar gewone mieren spotte, belde hij meteen met ongediertebestrijder Manten. "Heel goede beestjes, ze zijn ook hartstikke schoon, maar ik wil ze niet in mijn eten zien", aldus Onrust.

Manten lijkt zijn werk inmiddels prima te hebben gedaan. In de ijssalon is geen enkele mier meer te bekennen.

Foto: NH Nieuws