Noord-Holland

NL
V

Uitgelekte mails: 'Bloemendaal is al bijna vier miljoen kwijt aan strijd met twee broers'

5 juli 2017, 18.10 uur · Aangepast 6 juli 2017, 11.02 uur · Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek

BLOEMENDAAL In Bloemendaal zijn mails van politieke kopstukken uitgelekt over de kwestie Elswoutshoek. Op straat ligt onder meer een lijst waarop staat dat de gemeente al ruim 3,7 miljoen euro kwijt zou zijn aan de strijd tegen de twee broers Slewe. En de teller tikt nog door.

Betrokken burger Jet Schol beschikt over het materiaal. Volgens haar komt de berekening uit 'zeer betrouwbare bron die beschikking heeft over alle gegevens'. In 2009 kochten de Slewes het landgoed Elswoutshoek. Zij wilden dat restaureren en er een huis bijbouwen, maar dat leidt nu al acht jaar tot een conflict. Onlangs besliste de rechter nog dat de gemeenteraad ten onrechte de bouw van het huis tegenhield.

De twee broers Rob en Hans zijn veel geld kwijt aan alle procedures. Maar de gemeente dus ook: ruim zes ton is volgens de berekening in die jaren uitgegeven aan (juridische) adviseurs van buiten. En alleen al het wachtgeld van twee wethouders die opstapten om deze kwestie, en de vroegere burgemeester Ruud Nederveen, kostte vier ton.

Lees ook: Acht jaar strijd over het opknappen van je eigen landgoed

Een interim-gemeentesecretaris kostte 140.000 euro voor acht maanden en het vertrek van de gemeentesecretaris en twee topambtenaren 850.000 euro.

Minder concreet is de berekening van de inzet van de ambtenaren speciaal voor deze zaak. Dat zou volgens de opsteller één miljoen euro hebben gekost aan gemeenschapsgeld. Ook alle juridische procedures zouden ruim een half miljoen aan kosten met zich hebben meegebracht.

In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente niet te weten waarop de bedragen zijn gebaseerd. "De gemeente voert niet per bouwdossier een aparte administratie. Uiteraard maakt de gemeente wel kosten als ze procedures moet voeren. Verantwoording over de kosten legt de gemeente af via de jaarrekening."

Nieuwe burgemeester
Uit de mails blijkt verder dat de tegenstand tegen broers Slewe is geregisseerd vanuit coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks. Opvallend is de rol van wethouder Jur Botter (D66) die uit Heemstede naar Bloemendaal kwam. Hij stapte later op en is nu wethouder in Haarlem. Botter uit in de mails veel kritiek op de afdeling Ruimtelijke Ordening in de gemeente. "Deze moet eens goed onder de loep worden genomen. Ik zie de afdeling veel fouten maken, niet professioneel handelen en sommige ambtenaren halen het bloed onder je nagels vandaan", schrijft hij.

Als D66 in 2014 burgemeester Nederveen wil wegsturen, steigert de VVD. "Zijn baan en woning afpakken, hoe durven ze." De VVD dreigt vervolgens D66-wethouder Jur Botter te 'slachtofferen.'

Lees ook: Taakstraf geëist tegen Bloemendaals raadslid voor lekken geheime stukken

Volgens Jet Schol blijkt ook uit de mails dat er valse aangifte is gedaan tegen raadslid Marielys Roos. Zij zou uit geheime stukken hebben geklapt, terwijl die allang op straat lagen. "Er is een smerig spel gespeeld om haar vleugellam en monddood te maken. Zij moet zich nu verantwoorden voor het hooggerechtshof waar alleen zware misdadigers terecht staan."

Vanavond maakt de gemeenteraad bekend wie de nieuwe burgemeester van Bloemendaal wordt. Waarnemend burgemeester Bernt Schneiders zit morgen zijn laatste vergadering voor.