Ga naar Content
Noord-Holland

Honderden Airbnb-verhuurders omzeilen mogelijk nieuwe regels

3 juli 2017, 13.44 uur · Aangepast 3 juli 2017, 13.58 uur
Door: · Foto: NH

AMSTERDAM (AT5) Honderden adressen die op Airbnb eerder aangeboden werden als 'woning', zijn na de invoering van strengere regels veranderd naar 'kamer'. Mogelijk omzeilen verhuurders zo de handhaving. Dat blijkt uit onderzoek van blogger Dirk Kloosterboer, die op Dirkmjk.nl uiteenlopende data over de stad analyseert.

Voor zelfstandige woningen geldt sinds vorig jaar dat ze nog maar zestig dagen per jaar verhuurd mogen worden via Airbnb. Maar voor het verhuren van een kamer in je woning gelden die regels niet, ook niet als je die kamer aanbiedt op Airbnb.

Lees ook: Airbnb tegen meldplicht Amsterdam

In aanloop naar de invoering van de 'zestigdagenregel' ontdekte Kloosterboer twee trends. Allereerst nam het aantal woningen dat langer dan zestig dagen per jaar beschikbaar was flink af. Dat lijkt het gewenste resultaat. Maar er is ook een andere verandering zichtbaar. Sinds invoering van de strengere regels, worden honderden adressen die eerder als zelfstandige woning werden aangeboden nu geadverteerd als kamer.

Zelfde prijs
Die adressen zouden als zelfstandige woning na zestig dagen automatisch verwijderd worden van de verhuurderswebsite, maar als kamer kunnen ze gewoon het hele jaar door adverteren. "Misschien hebben mensen hun advertentie in 'kamer' veranderd om de grens van zestig dagen te omzeilen?", vraagt Kloosterboer zich af.

Lees ook: Recordboete voor illegale verhuur appartementen via Airbnb: 297.000 euro

De blogger erkent dat er ook gewoon sprake kan zijn van verhuurders die hebben besloten om niet meer hun hele woning te verhuren, maar alleen een kamer. "In dat geval zou je verwachten dat ze de prijs hebben verlaagd en dat ze de beschrijving hebben aangepast. Maar bijna nergens is de prijs verlaagd." Vaak is zelfs de omschrijving niet aangepast.

Lees ook: Woningen in Amsterdam beklad met leuzen tegen Airbnb

Volgens Kloosterboer gebeurde hetzelfde in New York. Ook daar werden woningen grootschalig omgezet naar kamers toen strengere handhaving werd afgekondigd.