Ga naar Content

Vandaag landelijke test met NL-Alert

NOORD-HOLLAND Geen paniek als je vandaag een NL-Alert op je telefoon ontvangt. De overheid stuurt namelijk om 12.00 uur een controlebericht uit in de verschillende Nederlandse regio's. Door deze test kunnen mensen checken of hun mobiel goed is ingesteld om de waarschuwing te ontvangen.

De overheid test het systeem dit jaar twee keer: vandaag en op 4 december.

Lees ook: Excuus politie om zes keer sturen NL-Alert

Met een NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen.

Het middel kan ook gebruikt worden als extreme drukte tot gevaarlijke situaties kan leiden, zoals tijdens de finale van de Europa League die Ajax speelde op 24 mei. Toen werden mensen via hun telefoon verzocht om niet meer naar de binnenstad van Amsterdam te komen omdat het daar vol was.

Luchtalarm afgeschaft
Het NL-Alert vervangt vanaf 2020 het luchtalarm, dat nu nog iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur getest wordt. Dat luchtalarm zou eigenlijk al in 2017 worden afgeschaft, maar omdat uit eerdere tests met NL-Alert bleek dat lang niet iedereen de berichten ontving, is dat nog even uitgesteld.

Instellen
Op veel nieuwe mobiele telefoons staat NL-Alert tegenwoordig standaard aan. Op de NL-Alert website is een instelhulp te vinden waar je kan zien of jouw telefoon geschikt is voor het ontvangen van de waarschuwingsberichten.

Kreeg jij hem?
We zijn benieuwd hoe de test om 12:00 uur vandaag in Noord-Holland gaat. Dus check je telefoon en stem op onze poll.

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer! Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Door een technische storing verschijnen de Facebook-reacties niet op de website.
Op de NH Nieuws Facebookpagina zijn de reacties wel te zien.

Foto: