Ga naar Content

Bouw Woon Leef: Hilversummers bouwen samen hun eigen huis

HILVERSUM Na drie jaar plannen maken en heel veel praten bouwen 23 gezinnen samen aan hun nieuwe huis in de Almansweide in Hilversum. Over een jaar hoopt iedereen in zijn duurzame huis te wonen dat moet passen als een maatpak.

Martin de Vor en Kitty van der Werf zijn twee van de mensen die zich hebben ingeschreven voor een kavel op de Almansweide, het duurzame bewonersinitiatief dat momenteel aan de rand van het Goois Natuurreservaat verrijst. Hun toekomstige woning begint tot hun blijdschap eindelijk vorm te krijgen. 

Martin en Kitty wonen nu nog in een oud, smal straatje. Met de Almansweide kiezen ze voor een meer open omgeving. "Voor de ruimte om ons heen", zegt Kitty. Hun toekomstige woning heeft eindelijk een eerste verdieping. Er wordt al gewerkt aan de muren en het storten van de tweede verdieping. 

Ze proberen zich alvast voor te stellen hoe het zal zijn als het straks af is. "Hier kijk je mooi naar de berg", wijst Martin. "Daar kijk je mooi naar het park van Anna's Hoeve."

Wachten tot het af is vraagt om het nodige geduld. "Maar het is ook wel leuk om het zo te zien groeien", zegt Martin. Kitty: "Eigenlijk krijg je er nu pas een beetje een beeld van. Toen wij hier net kwamen, toen het fundament er nog alleen maar lag, dachten we: 'Wat hebben we gekocht?' Zo klein!"

Bouw Woon Leef
Iedere maand mogen de toekomstige bewoners kijken hoe de bouw vordert. Lijkt de werkelijkheid wel op de tekeningen en de mooie verhalen van de architect? Past de bank straks wel in de woonkamer en is de keuken toch niet te klein? Twijfel krijgt soms de overhand en dan moet je ook nog duurzaam zijn. Bouw Woon Leef volgt de bouw en de bewoners op de voet. 

Foto: