Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam opent opvang voor gedumpte kippen

30 juni 2017, 15.51 uur · Aangepast 30 juni 2017, 20.16 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Amsterdam opent een opvang voor afgedankte kippen. Volgens de gemeente gebeurt het steeds vaker dat hobbyisten spijt hebben van hun aankoop en hun kippen of hanen dumpen. Zo vond de gemeentelijke kippenvanger vorig jaar tachtig tot honderd kippen in stadsparken.

Redenen om van de dieren af te willen, zijn bijvoorbeeld het feit dat buren vroeg wakker worden van het gekraai van de haan of dat kippen niet meer voldoende eieren leggen.

De dieren worden volgens Peter van Poelgeest, de gemeentelijke kippenvanger, soms op heel vreemde plekken gedumpt. "Op de Stadhouderskade nog niet zo heel erg lang geleden liep opeens een Barnevelder. En dat gaat gewoon niet met al dat drukke verkeer en al die mensen. Geen stukje groen te bekennen. Dat dier heeft geen schijn van kans."

Het is "behoorlijk onfatsoenlijk", vindt de man. "Als je je hond de deur uitschopt of je kat, dan vinden we met z'n allen dat het niet kan. Maar als het om een kip gaat, halen we onze schouders op."

Fruittuin van West
Wethouder Laurens Ivens, van Dierenwelzijn, heeft de opvangplek vrijdagmiddag geopend bij de Fruittuin van West. Op deze biologisch-dynamische boerderij kunnen mensen tegen een geringe betaling afscheid nemen van hun kippen of haan. Hier mogen de dieren oud worden of worden ze herplaatst. Er worden overigens niet alleen gedumpte kippen opgevangen. Mensen die graag een kip willen, kunnen die hier ook ophalen.